Ozonlaget er i bedring - og flere reddes fra hudkræft

For første gang i mange år er der tegn på, at ozonlaget i Jordens ydre luftlag er ved at blive tættere, oplyser FN. Det er godt nyt i kampen mod hudkræft.

Det er en succes for en international aftale, der blev indgået i 1987. Den forbød brugen af menneskeskabte gasser, som ødelægger det luftlag, der bremser de farlige ultraviolette stråler fra solen.

Den såkaldte Montreal-protokol har ifølge eksperter forhindret flere millioner tilfælde af hudkræft.

- International ageren på ozonlaget er en betydelige miljøsucces. Dette bør opmuntre os til at vise den samme grad fart og enhed for at takle den endnu større udfordring med klimaforandringer, siger Michel Jarraud, der er generalsekretær for Den Verdensmeteorologiske Organisation (WMO).

WMO har udarbejdet rapporten om ozonlagets tilstand sammen med FN's miljøprogram (Unep).

De konstaterer, at ozonlaget med den nuværende udvikling vil være genetableret på 1980-niveauet midt i dette århundrede.

Montreal-protokollen forbød CFC-gasser, der blev brugt i stor stil i køleskabe og spraydåser.

Ozonlaget ligger i stratosfæren 10 til 50 kilometer fra Jordens overflade. Det fungerer som et naturskabt skjold for livet på Jorden.

Det filtrerer de skadelige ultraviolette stråler fra solen, som kan være skyld i solskoldning, øjenlidelser, hudkræft og planteskader.

WMO og Unep konstaterer, at ozonhullet over Antarktis også er holdt op med at blive større, men det vil endnu vare en række år, før det begynder at blive fyldt op igen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip