På besøg hos Amish-folket

Skrevet af Jysk Rejsebureau

15/01/2014

Dagens topnyheder

Det er umuligt ikke at blive fascineret af Amish-folket: De går klædt, som bønder gjorde det i 1700-tallet og lever i bedste velgående uden nødvendigheder som telefoner, computere, elektricitet og biler.

For et moderne menneske kan det virke lidt reaktionært ikke at omfavne den udvikling, som tiden har givet os, men for Amish-folket handler det om at holde fast i gamle dyder og traditioner i et samfund, hvor alle er lige og derfor også går ens klædt.

Og netop fordi det stadig den dag i dag lykkes dem at leve i en tidslomme, kan man ikke andet end at blive overvældet, når man i USA besøger nogle af de mange hundrede Amish-byer, hvor der ofte kører flere hestevogne end biler på vejene.

Lidt udenfor Pennsylvanias største by, Philadelphia, er der i området ’Pennsylvania Dutch Country’ omkring byen Lancaster rig mulighed for at komme helt tæt på det sagnomspundne Amish-folk. Her bor hele tre protestantisk-kristne trosretninger: Amish, Mennonitter og River Brethren.

Flygtede fra Europa

De første Amish-folk kom til området i 1730'erne fra Tyskland og Schweiz. De var blevet forfulgt at den romerske kirke i Europa, og i Pennsylvania var de blevet garanteret religionsfrihed. Forfølgelsen skete, fordi de udfordrede kirken og hele systemet bag.

Amish-folket ønskede nemlig en tro, som de kunne dyrke, når det passede dem. Uden en masse mellemled som præster, kirke og stat. Og så var de militærnægtere – de ville hellere sættes i fængsel end at tage et andet menneskes liv. De var derfor en trussel under hele systemet for den romerske kirke i Europa og måtte flygte til fred på den anden side af Atlanten.

Desværre viste det sig snart, at den nye verden i USA hurtigt begyndte at true Amish-folkets ellers velfunderede religiøse fællesskab, og man besluttede derfor tidligt efter ankomsten til Pennsylvania, at der skulle laves regler for, hvordan man holdt fast i den gamle levevis – for at moderniteten og dens fristelser ikke skulle korrumpere de gamle værdier.

Amish-folket kaldes også for The Old Order, men når man besøger dem, opdager man, at de hverken lever primitivt eller fattigt, blot fordi de lever som for flere hundrede år siden. Tværtimod. De er dygtige landmænd, og mange af dem bor på store, velproducerende gårde.

Et hus uden pynt

Visse steder kan du få lov til at komme ind og se, hvordan Amish-folket bor. Både i tidligere Amish-hjem, men også hos de lokale, der mod et mindre beløb laver mad til nysgerrige turister, som de serverer i egne hjem.

Her vil man se, hvordan det store køkken er familiens centrale rum, og hvordan der hverken hænger fladskærme eller malerier på væggene. Der hænger kun ting, der tjener et formål – såsom en kalender. Der findes heller ikke spejle i Amish-hjem.

Det anses som forfængeligt, og for Amish-folket forfængelighed lig med et ønske om at ville skille sig ud og være bedre end alle andre. Derfor er alle ens i Amish-samfundene – lige fra påklædning og frisurer til hestevogne og gravsten.

Det kan udefra set godt virke til at være lidt af en kult, men at være Amish er snarere et tankesæt. En måde at leve sit liv på. Og det er langt fra så religiøst, som man skulle tro. Faktisk går de kun til  gudstjeneste hver anden søndag, og disse skiftes de hver især til at afholde i egne hjem.

Får du mulighed for at tage på denne rejse tilbage i tiden, vil du opleve, at Amish-folkene tilmed er venlige og åbne overfor alle udefrakommende, som de omtaler som the ’The English’ – uanset hvor de kommer fra.

Fakta om Amish-folket:

- Der findes Amish-folk i halvdelen af USA’s stater.

- De er monogame, og mændene lader deres skæg gro fra den dag, de bliver gift.

- Mændene går hverken med armbåndsur eller har overskæg, da det anses for at være militant. Til gengæld går alle mænd med lommeur, der bæres i en lille lomme i bukserne.

- Ingen må pynte sig med unødige ting. Af samme grund er der ikke knapper på pigernes kjoler eller ydre, synlige lommer på mændenes jakker.

- Børn går i skolen, indtil de er i starten af teenageårene, hvorefter de begynder at arbejde fuld tid på familiens gård.

Sådan oplever du bedst Amish-folket:

Besøg gårdbutikkerne

Besøg de mange små lokale købmænd, hvor amishfolket sælger deres hjemmelavede marmelader, syltede grøntsager og oste.

Køb deres håndværk

Amishfolket laver de smukkeste kviltede sengetæpper og fine lædervarer, som du kan købe hos de lokale.

Spis på deres restauranter

Amish-folkets mad er simpelt, solidt og yderst velsmagende: Skinker, kartoffelmos, bønner, pølse, kogte grøntsager, relish, sauerkraut, hjemmebagt brød ogvirkelig vanedannende desserttærter.

Kør i hestevogn med dem

Der findes næppe en mere oplagt måde at end hestevogn, når der skal drages på opdagelse i området. Og hvis du er heldig, er det en Amish-mand der styrer hestekræfterne.

Amish-området i Pennsylvania:

Der er knap 400 områder, hvor der bor Amishfolk i Pennsylvania, og alene i området omkring Lancaster, bor der 15.000. Det er et område, der centrerer sig om byen Lancaster, og som har en masse små byer omkring sig, der er fyldt med Amish, Mennonitter og River Brethren – tre protestantisk-kristne trosretninger.

Som besøgende kan du komme tæt på Amish-folket i Lancaster. De inviterer jævnligt turister inden for, og mere end 150 hjem åbner årligt dørene der. Regn med at skulle betale 80-150 dollars pr. nat. Læs mere på Pennsylvania Dutch Countrys hjemmeside.

Derudover findes der en del museer, der er lavet af tidligere Amish-hjem. En af dem er dette: www.amishfarmandhouse.com. Du har også mulighed for at komme til en hel landsby, der er opbygget som de traditionelt en: theamishvillage.net

Sådan kommer du dertil:

Fra Danmark: Du kan flyve til Philadelphia fra Kastrup eller Billund for ca. 5800 kr. t/r. Det tager 10 timer.

Bil: 1,5 times kørsel udenfor Philadelphia ligger Pennsylvania Dutch Country. Her finder du en masse små Amish-landsbyer, hvoraf den største hedder Lancaster. I Lancaster og omegn er der masser af bed & breakfast’s.

Billeje: Hvis du virkelig vil udforske området, kan det anbefales at leje en bil i Philadelphia. Læs mere her.

Tog: Du kan også tage toget Amtrak dertil. Toget går direkte fra Philadelphia til Lancaster. Læs mere her.

Kontakt Jysk Rejsebureau.

Hvis ikke du selv ønsker at arrangere turen, kan Jysk Rejsebureau hjælpe dig. Se mere her.

Af: Jysk Rejsebureau.