Pårørende presses i bund af plejeopgaver

Voksne pårørende bliver i stigende grad klemt i forsøget på at give omsorg til både deres egne børn, deres syge ældre forældre og nogle gange også deres børnebørn.

- De pårørende bliver stressede. Det kan blive så belastende at få det til at hænge sammen, at mange bliver syge. Jeg må ofte sige til pårørende, at de skal passe på deres eget helbred, siger socialrådgiver i Ældresagen Kirsten Dyrborg til Avisen.dk.

Ældresagen står nu med så mange henvendelser fra pårørende, der pludselig står med et stort ansvar og for lidt tid, at organisationen fra maj ansætter en pårørendekonsulent.

Organisationen mener, at der er blevet lagt langt flere opgaver over på familierne, og at det at være pårørende er en langt hårdere opgave i dag, end det var tidligere.

- Tidligere tog staten mange opgaver i ældreplejen for at få kvinderne ud på arbejdsmarkedet. Nu skubber man dem langsomt tilbage på familier og frivillige. Men spørgsmålet er, om familierne er i stand til at tage det ansvar, siger Kirsten Dyrborg.

Som eksempel nævner Avisen.dk, at såfremt pårørende til demente ikke tager med til undersøgelser, bliver de demente sendt af sted alene, selvom de er bange og ikke kan sige et ord om, hvad de fejler.

Men det er altså ikke kun de demente danskeres pårørende, der er under voldsomt pres. I hele plejesektoren gælder det, at der er høje forventninger til, hvad de pårørende løfter af opgaver, lyder det.

I Stressforeningen siger man, at antallet af stressede kvinder i 50’erne er støt stigende. Det kan ifølge Birgitte Larsen hænge sammen med de ekstraopgaver, som pårørende må påtage sig.

- Generelt er kvinder mere stressede end mænd, og det er typisk dem, der sørger for, at den ældre mor og svigermor har det godt, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip