Pårørende til listeria-patienter får næppe erstatning

29/08/2014 15:08

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Pårørende til de 13 personer, som er døde som følge af den farlige listeriabakterie, kan få svært ved at få erstatning fra virksomheden Jørn A. Rullepølser, der viste sig at være hovedsmittekilde til udbruddet.

For at skulle kunne få erstatning, skal man kunne bevise, at man som pårørende har lidt et økonomisk tab.

Det vurderer to eksperter over for Ritzau.

- Pårørende kan kun få erstatning, hvis man har mistet en forsørger. Så hvis man har mistet et ældre familiemedlem, der ikke har haft en forsørgerrolle, så vil det som udgangspunkt ikke være muligt at få erstatning, siger Vibe Garf Ulfbeck, der er professor i formueret på Københavns Universitet.

Har man derimod mistet et familiemedlem, der kan betegnes som forsørgeren i familien, er det ikke usandsynligt at kunne opnå erstatning, fordi der så er tale om et økonomisk tab.

- Der gælder et ret strengt ansvar for virksomheder, der sender produkter på markedet. Hvis produkterne ikke er sikre, har man et erstatningskrav, uanset om man kan bebrejde virksomheden. Ansvaret er objektivt, siger Vibe Garf Ulfbeck.

For de personer, som er kommet helskindet gennem sygdommen, vil der derfor være mulighed for at få erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og svie og smerte. Det vurderer Benedicte Federspiel, der er jurist i Forbrugerrådet Tænk.

- Det har man set ved tidligere sager, hvor folk er blevet smittet med salmonella og har været syge og svækkede i flere måneder. Derfor kan listeria-patienter også være berettiget, for når man kan opgøre det økonomiske tab, så er der en mulighed for at få erstatning, siger Benedicte Federspiel.

Det kræver dog igen, at man kan bevise, at man har lidt et økonomisk tab og for eksempel ikke har fået løn under sygdom af sin arbejdsgiver.

I alt 29 danskere er blevet smittet af det listeria-udbrud, som Fødevarestyrelsen har kunne spore tilbage til Jørn A. Rullepølser.

/ritzau/