Pædagoger: Mange kommuner sparer på børnene næste år

Der bliver længere mellem pædagogerne i vuggestuer og børnehaver i det nye år.

En undersøgelse fra Bupl viser, at 43 ud af 94 kommuner skærer ned på udgifterne på børneområdet i 2015.

Det viser det budgetmateriale, som BUPL's lokale fagforeninger har modtaget fra kommunerne.

Foreløbigt lyder den samlede besparelse på over 100 millioner kroner i 2015, og her er der taget højde for et faldende børnetal.

Kommunerne har siden 2013 hvert år fået 500 millioner kroner på finansloven til forbedret kvalitet på dagtilbudsområdet.

Kun halvdelen af pengene blev udmøntet i 2013 og 2014. På den baggrund har kommunerne netop indgået en aftale med regeringen om, at de fremadrettet skal prioritere kvalitet og normeringer i dagtilbud.

BUPL's formand, Henning Pedersen, er vred over, at kommunerne ifølge Bupl skærer ned i stedet for at løfte kvaliteten, som det var aftalt:

- Det er ved at udvikle sig til en mindre katastrofe, at kommunerne nu igen begynder at skære ned på børneområdet. Normeringerne i vuggestuer og børnehaver er nærmest historisk ringe, og forældrene spejder tit forgæves efter pædagogerne, når de skal aflevere og hente deres børn, siger Henning Pedersen.

Der er stor forskel på, hvor hårdt besparelser rammer i de enkelte kommuner.

I 43 af kommunerne planlægger man besparelser på langt over 100 millioner kroner, mens 46 af kommunerne har et uændret budget på børneområdet.

Endelig er der fem kommuner, der vil bruge flere penge på børneområdet. Kommunerne Helsingør, Lemvig, Rebild og Ærø har ikke indberettet deres budget på børneområdet, så de indgår ikke i undersøgelsen.

Landets kommunalbestyrelser er i disse dage ved endeligt at vedtage budgettet for næste år, og mange borgmestre gik i november 2013 til valg på at løfte kvaliteten i daginstitutionerne. Derfor undrer det Henning Pedersen, at kommunerne fortsætter med at spare på antallet af pædagoger.

- Vi har nu haft et kommunalt underforbrug i flere år i træk, og normeringerne er helt i bund. Hvis man måler kvaliteten i daginstitutionerne op imod niveauet i 2009, så mangler der 4500 pædagogstillinger, siger Henning Pedersen.

/ritzau/