Pædagoger vil have tidlig indsats mod afbrudt skolegang

Socialministeren er alt for uambitiøs, når det kommer til at hjælpe udsatte børn og unge igennem en ungdomsuddannelse.

Det mener Elisa Bergmann, som er formand for pædagogernes fagforening, Bupl.

Ifølge social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er en del af løsningen at sætte ind med såkaldte turboforløb, der bliver indført i 2016, og som skal styrke de fagligt svage børn i folkeskolen.

Men det er afgørende, at børn og unge får hjælp, allerede inden de starter i skole, siger Elisa Bergmann.

- Det er et rugbrødsarbejde, vi skal gøre, når børnene er helt små, siger hun.

- Hvis vi sikrer, at de lige fra vuggestuen får den rette støtte og hjælp, er der langt større chance for, at de klarer sig godt i skolen og kan forsørge sig selv på længere sigt.

En ny analyse fra Social- og Indenrigsministeriet, som er baseret på tal fra Danmarks Statistik, viser, at knap halvdelen af de socialt udsatte børn og unge er i gang med eller har gennemført en ungdomsuddannelse i 17 til 19 års alderen.

For andre børn og unge er tallet 85 procent.

Hvis der skal sættes ind med en tidlig indsats, som Bupl efterlyser, kræver det nogle politikere, som tør, siger Elisa Bergmann.

- Vi skal have nogle modige politikere, som tør investere i gode kvalitets daginstitutioner.

- Men det koster penge, og afkastet kommer først senere. Og desværre er det sådan, at politikerne ikke tænker længere frem end en valgperiode, siger hun.

Analysen viser også, at der forskel på, hvor godt de socialt udsatte børn og deres jævnaldrende klarer sig i folkeskolen. Cirka halvdelen af de socialt udsatte får ikke deres afgangseksamen i dansk og matematik.

/ritzau/

 

Dagens Gossip