Palæstinensisk regering i opløsning efter strid om Gaza

Det knager faretruende i den politiske palæstinensiske ledelse, hvor uenighederne mellem Fatah på Vestbredden og Gaza-striben, hvor Hamas hersker, spidser til efter mere end et halvt års splid.

Tirsdag meldte præsident Mahmoud Abbas, som er fra Fatah, at landets regering vil gå af inden et døgn.

Det vil Hamas ikke acceptere.

- Hamas afviser enhver ensidig ændring i regeringen uden alle partiers godkendelse, siger Hamas' talsmand Sami Abu Zuhri til nyhedsbureauet AFP.

- Ingen har fortalt os noget om beslutningen, og ingen har spurgt os til råd om ændringer i samlingsregeringen. Fatah har handlet på egen hånd i enhver henseende.

Uenigheden handler om Gaza, som samlingsregeringen aldrig har fået kontrol over trods sidste forårs forsoning og aftale mellem Hamas og Fatah.

Hamas sidder de facto på magten i den lille stribe land, selvom området skulle være under Ramallah-regeringens kontrol.

FN har flere gange understreget vigtigheden af, at de to fraktioner i samlingsregeringen kan arbejde sammen, hvis man skal genopbygge området efter krigens voldsomme ødelæggelser i fjor.

Israel og Hamas forhandler - uden Fatahs deltagelse - om en langsigtet fredsplan for Gaza i forlængelse af den 50 dage lange krig.

Hamas og Fatah blev i april 2014 enige om at danne en samlingsregering, hvilket satte et foreløbigt punktum for syv års stridigheder mellem de to politiske rivaler.

I realiteten er de lovende visioner aldrig realiseret.

/ritzau/AFP

.

Dagens Gossip