Panama-papirer bliver nu undersøgt af Panama

05/04/2016 05:01

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Statsanklageren i Panama vil indlede en undersøgelse af de informationer, der er kommet frem i forbindelse med en læk af 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i det mellemamerikanske land.

Firmaet har hjulpet internationale virksomheder og enkeltpersoner med at oprette offshore-selskaber. Det er der i sig selv ikke noget galt med, men mange af dokumenterne peger i retning af, at selskaber har benyttet sig af metoden til at unddrage skattebetaling.

- De fakta, der er beskrevet i nationale og internationale medier under overskriften "Panama Papers", vil blive genstand for en kriminel efterforskning, skriver den panamanske statsanklager i en meddelelse.

I undersøgelsen vil myndighederne forsøge at finde ud af, hvilke forbrydelser der kan have fundet sted, og hvem der i så fald har begået dem. Samtidig vil man prøve at finde frem til eventuelle finansielle tab, lyder det.

Mossack Fonseca mener, at de mange dokumenter er blevet stjålet fra firmaets servere gennem et "begrænset" hackerangreb, og dermed antyder selskabet, at en eller flere personer uden for Mossack Fonseca står bag.

Samtidig mener advokatfirmaet, at lækagen er et decideret angreb på Panama som helhed, "fordi visse lande er misundelige over, at vi er så gode til at tiltrække selskaber".

Panamas præsident, Juan Carlos Varela, siger, at landet vil samarbejde med "hvilken som helst regering og hvilken som helst efterforskning" i forbindelse med skattely-papirerne.

Men han fortæller også, at han vil forsvare sit lands image i offentligheden.

Siden søndag har en række medier afsløret, hvordan alt fra prominente politikere, sportsstjerner og kendisser har skjult formuer i skattely.

/ritzau/AFP