Pandora er oktobers højdespringer på fondsbørsen

Smykkeselskabet Pandora forgylder ikke blot kvinder verden over med funklende smykker - der er også plads til at sprede guldstøv over selskabets aktionærer. I oktober står selskabets aktier til at stige med knap otte procent, få timer før fondsbørsen lukker fredag.

Dermed er Pandoras aktionærer i form af kursgevinsten blevet 4,6 milliarder kroner rigere i månedens løb, viser en analyse af handel med aktierne i C20 Cap, som Spar Nord har lavet for Ritzau.

- I løbet af oktober har hele syv analytikere opjusteret deres kursmål på Pandora-aktien, siger aktieanalytiker i banken Mikkel Duus-Hansen.

- Dertil kommer så, at prisen på sølv og guld er faldet. Og idet netop sølv og guld tegner sig for størstedelen af Pandoras råvareomkostninger, så har det været med til at give aktiekursen yderligere luft under vingerne, siger analytikeren i analysen.

Efter Pandora følger enzymvirksomheden Novozymes og transportvirksomheden DSV med stigninger på henholdsvis 6,5 og 6,4 procent. Her er det ifølge Mikkel Duus-Hansen solide regnskaber, der er forklaringen på de to selskabers fremgang på børsen.

I bunden ligger vindmølleselskabet Vestas, der faldt omkring 14,5 procent i oktober. Og der har både været en mindre ordretørke samt en annullering af en større ordre til Brasilien, forklarer Mikkel Duus-Hansen.

- Samtidig betyder midtvejsvalget i USA stor usikkerhed om de fremtidige støtteordninger til det amerikanske vindmarked, og det har fået flere analytikere til at nedjustere deres kursmål på Vestas-aktien, siger analytikeren.

Samlet set ser eliteindekset ud til at forlade oktober 1,3 procent lavere, end da måneden begyndte.

- Det er skuffende nøgletal fra Tyskland og geopolitiske spændinger i blandt andet Ukraine og Mellemøsten, som i oktober har fået investorerne til at trække sig lidt fra aktiemarkedet, siger Mikkel Duus-Hansen.

- Og selv om der er tale om et beskedent fald, så er der stadig tale om det største månedlige fald i indekset i år, siger analytikeren.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip