Pandora smykker sig med titlen som årets aktie

Aktionærerne i smykkekoncernen Pandora er i 2014 blevet 25 milliarder kroner rigere. Pandora-aktien er nemlig i løbet af året steget med 74,8 procent, når man regner udbytteudbetalinger med, og det gør værdipapiret til årets bedste aktie i C20-indekset.

Det viser en analyse af årets handel med C20-aktier, som Spar Nord har lavet for Ritzau.

Ifølge aktieanalytiker i Spar Nord Mikkel Duus-Hansen er årsagen til Pandoras kursfest en optimering af selskabets forretningsmodel samt en ambitiøs vækststrategi.

- Eksempelvis leverede Pandora tidligere to nye kollektioner om året, men det er i dag hævet til syv nye kollektioner om året.

- Til gengæld er kollektionerne mindre, og det minimerer risikoen for lageropbygning af forældede varer, som tidligere har været en af de store udfordringer for Pandoras indtjeningskraft, siger han.

Pandora-aktien skulle dog nærmest ud i forlænget spilletid, før titlen som årets aktie var i hus. Pandora har nemlig hele året kørt parløb med biotekselskabet Genmab i jagten på, hvem der kunne levere det bedste afkast til investorerne.

Genmab endte således på en andenplads med en stigning på 70 procent.

I bunden af C20-indekset har Carlsberg-aktien i løbet af 2014 været det tynde øl. I kølvandet på krisen i Rusland er den danske bryggeri-aktie faldet med 19 procent.

- Rusland kigger ind i et 2015 med udsigt til markant negativ vækst, og det rammer uundgåeligt ølsalget på det russiske marked, der tegner sig for en tredjedel af Carlsbergs samlede indtjening.

- Samtidig har den russiske rubel været i frit fald i forhold til danske kroner, så det gør yderligere indhug i Carlsbergs indtjening, forklarer Mikkel Duus-Hansen.

Samlet set er det danske C20-indeks i 2014 steget med 23,2 procent. Dermed går 2014 over i historien som et aktieår, hvor de danske elitevirksomheder klarede sig langt bedre end i et gennemsnitligt år og i øvrigt langt bedre end resten af Europa

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip