Panel: Unges vej til produktionsjob skal styrkes

Danmark står over for den fjerde industrielle revolution, hvor produktionen bliver vidensbaseret, og derfor skal erhvervsskolerne styrkes.

Det anbefaler Produktionspanelet, som vil gøre det mere attraktivt at søge mod produktionsuddannelse og job.

Onsdag overleverede panelet på et pressemøde 20 anbefalinger til regeringen, som skal styrke produktionen i Danmark og sikre, at virksomheder udnytter ny teknologi bedre.

- Det handler om at gøre produktionsjob mere attraktive for unge, blandt andet ved at italesætte misforståelsen om, at det er et valg mellem et videnssamfund og et produktionssamfund, siger Niels B. Christiansen, koncernchef for Danfoss og formand for panelet.

- De to ting hænger uløseligt sammen.

- Det er noget andet at have et produktionsjob i dag, det budskab skal vi brede ud. Men det skal også kunne ses på erhvervsskolerne i forhold til det udstyr, som de har. Vi skal italesætte et løft, som også skal kunne ses.

Produktionspanelet blev nedsat af regeringen i oktober 2014 og er sammensat af 11 topfolk fra erhvervslivet og fagbevægelsen. Målet er, at Danmark skal være et attraktivt produktionsland - også i fremtiden.

Blandt anbefalingerne er et fradrag for små og mellemstore virksomheders investeringer i forskning og udvikling og markant øget indsats for udbredelsen af produktionsteknologi og materialer.

Flere skal have en videregående uddannelse inden for teknik, naturvidenskab og sundhedsvidenskab, som giver jobmuligheder inden for avanceret produktion.

Desuden bør regeringen nedsætte en vismand for produktion, som løbende skal holde øje med vilkårene for produktion og komme med forslag til forbedringer.

Den del er regeringen åben for, men vil endnu ikke lægge sig fast på, hvordan man vil forpligte sig på at leve op til målene.

- Der kan være en udmærket idé, vi vil gerne lige tygge på det. Men vi vil i hvert fald forpligte os på løbende at se på, hvordan det går på de udvalgte parametre i forhold til produktionen i Danmark, siger erhvervs og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

/ritzau/

 

Dagens Gossip