Papes tal for stats-tvang omfatter også fødevarekontrol

- Mere end 100.000 gange om året træder myndighederne inden for havelågen uden dommerkendelse.

Sådan lød det lørdag fra de Konservatives nye formand, Søren Pape Poulsen, da han i sin første formandstale blæste til kamp mod de mange gange, hvor staten byder sig selv indenfor hos borgerne uden på forhånd at have fået en indbydelse.

Men en stor del af de mange indtrængninger forgår slet ikke over nogen havelåge, men gennem virksomheders porte.

Det var Berlingske, der i december sidste år kunne dokumentere, at staten mere end 100.000 gange om året udsætter borgere og virksomheder for tvangsindgreb uden en forudgående dommerkendelse.

Men ifølge samme artikel omfatter tallene blandt andet Fødevarestyrelsens mere end 50.000 årlige kontrolbesøg på virksomheder samt Arbejdstilsynets uvarslede visitter.

Spørgsmål: Søren Pape Poulsen, er det rigtigt forstået, at rigtig, rigtig mange af de 100.000 indtrængninger er fødevarekontroller og arbejdstilsyn?

- Det er rigtigt, det er alle. Det er også virksomheder.

Spørgsmål: Er du imod det?

- Jeg er ikke imod, at der er en kontrol. Men derfor må man gerne bruge den sunde fornuft, og derfor foreslår jeg bare lige så stille, at vi trænger til at gennemgå samtlige love, der er hvor man har ret til det, siger Søren Pape Poulsen og tilføjer:

- Og det vil vi gøre i de første måneder i en ny borgerlig regering.

Spørgsmål: Men hvor mange indgreb skal man så ned på, synes du?

- Det kan jeg jo ikke sige præcist, før vi har kigget det igennem. Det vigtigste for mig et hovedbudskab om, at man ikke bare skal rende ind uden en kendelse, siger han.

/ritzau/