Parlament kræver amnesti til politiske fanger i Venezuela

Et stort politisk slagsmål er i øjeblikket i gang i Venezuela, hvor et flertal i parlamentet tirsdag har vedtaget et forslag, der giver amnesti til politiske fanger, til stor frustration for landets præsident, Nicolas Maduro.

Parlamentsformand Henry Ramos Allup oplyser, at forslaget efter anden gennemgang blev vedtaget. Det skabte jubel i det oppositionskontrollerede parlament samt udbrud som "frihed!", mens medlemmer af præsidentens socialistiske parti gav udtryk for vrede over vedtagelsen.

- Meningen med denne lov er at lægge fundamentet for national forsoning, siger Delsa Solorzano, der står bag forslaget.

Konkret kræver man ved lov, at 76 politiske fanger og hundredvis af "politisk forfulgte og fordrevne" skal løslades. Ifølge forslaget er personerne blevet straffet for at have været i opposition til den venstreorienterede regering, der sad på magten i 17 år i det sydamerikanske land.

Nicolas Maduro var hurtig til at ytre sin massive skepsis i en tv-transmitteret tale.

- Du kan være sikker på, at loven ikke kommer igennem her. Love, der har til formål at støtte terrorister og kriminelle, de vil ikke træde i kraft. Uanset hvad du gør, lyder det fra præsidenten.

Juridiske eksperter tvivler også på, at loven rent faktisk kommer til at blive til virkelighed.

Præsidenten har mulighed for at sende sagen for højesteret, hvor kritikere mener, at Maduro har masser af støtter indsat.

Amnestiloven kommer, to år efter at oppositionslederen Leopoldo Lopez blev anholdt. Han blev i september idømt 14 års fængsel for at have opfordret til vold mod regeringen under demonstrationer i 2014, hvor 43 personer mistede livet.

Oppositionen tog en jordskredssejr ved valget i december i Venezuela. Sejren er blevet set som et foreløbigt punktum i den socialistiske revolution, der blev igangsat af Hugo Chaves for 17 år siden.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip