Parlamentarikere fyrer Somalias premierminister

En større magtkamp i Somalia kulminerede lørdag, da premierminister Abdiweli Sheikh Ahmed tabte en mistillidsafstemning i parlamentet.

Afstemningen kommer, blot to uger efter at Danmark husede en international FN-konference om Somalias fremtid, hvor man forsøgte at lægge pres på den somaliske regering for at skabe ro, så der i stedet kunne fokuseres på landets akutte problemer.

Men det har altså vist sig, at det internationale pres ikke nyttede noget.

Blot 80 parlamentarikere valgte at støtte deres premierminister, mens andre 153 ønskede ham afsat.

Præsident Hassan Sheikh Mohamud har nu 30 dage til at udpege en ny regeringsleder.

Præsidenteden har været i konflikt med premierminister Abdiweli Sheikh Ahmed i månedsvis, og i oktober beskyldte præsidenten Ahmed for at tage "uhyrlige beslutninger".

Han bebrejdede desuden sin premierminister for at undlade at konsultere ham, inden han foretog en regeringsrokade.

Ahmed siger, at han accepterer parlamentets beslutning, men forsvarer samtidig sit arbejde som premierminister.

- Min regering har været nådesløs i sin stræben efter reformer, og vi forlader et solidt fundament, der bærer håb og visioner for alle somaliere, siger han.

Ahmed overtog posten som premierminister i december 2013 efter Abdi Farah Shirdon, som ligeledes blev væltet efter et år på posten.

Der hersker generel bekymring om, at den politiske krise kan bringe den skrøbelige fred i fare og dermed være ødelæggende for et aktuelt og lokalt overtag i kampen mod den militante gruppe al-Shabaab.

Somalia er netop blevet rangeret blandt de ti mest korrupte lande i verden ifølge en rapport fra organisationen Transparency International, som rangerer Danmark som det mindst korrupte land.

Den politiske ustabilitet frygtes også at kunne forværre den humanitære krise i Somalia, hvor flere end tre millioner har brug for nødhjælp.

/ritzau/

 

Dagens Gossip