Parlamentsvalg i Usbekistan styrker præsidentens magt

Indbyggerne i den tidligere sovjetrepublik Usbekistan gik søndag til stemmeurnerne for at vælge et ny parlament, hvor alle fire partier støtter præsident Islam Karimov. Valget vil styrke hans 23 år lange greb om magten yderligere.

Den 76-årige Karimov har, siden han blev præsident i 1991, regeret de 30 millioner indbyggere i den mest folkerige nation i Centralasien med en jernnæve. Han ventes at ville genvælges i marts.

Fire pro-Karimov-partier konkurrerede søndag om de 135 pladser i parlamentets underhus, skriver det russiske nyhedsbureau Interfax.

De resterende 15 pladser er reserveret til en miljøbevægelse, der består af regeringsvenlige miljøgrupper.

Usbekistan har ligesom andre centralasiatiske stater erstattet samkvemmet med dets leder fra sovjettiden, Rusland, med en stigende indflydelse fra Kina og fra USA, der er ved at reducerede dets styrker i nabolandet Afghanistan efter mere end et årtis konflikt.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, besøgte Usbekistan tidligere på måneden på et tidspunkt, da Rusland er stadig mere bekymret for regional sikkerhed.

Interfax skriver, at resultatet af søndagens parlamentsvalg vil blive erklæret gyldigt, da stemmeprocenten er højere end minimumniveauet på 33 procent.

- Valget foregår helt efter bogen i overensstemmelse med Usbekistans love og alment vedtagne demokratiske processer, siger Sergej Lebedev, der er leder af en observatørgruppe fra Sammenslutningen af Uafhængige Stater, SNG.

Ordene faldt til journalister, da Lebedev besøgte et valgsted i Tasjkent. Han siger, at missionen består af 76 observatører fra otte SNG-lande og fra SNG's forretningsudvalg, skriver nyhedsbureauet Itar-Tass.

Usbekiske vælgere skal vælge 135 parlamentarikere fra de enkelte valgkredse.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip