Partier: Dansk flygtningeindsats fejler på ny

Skrevet af admin

07/11/2015

Mest læste i dag

Fra Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Enhedslisten lyder, at Danmark med sin håndtering af de syriske flygtninge gentager de fejl, som skete, da 20.000 bosniske flygtninge kom hertil i 1990'erne.

Partierne er dog uenige om, hvilke fejl, der er tale om, skriver Fyens Stiftstidende.

I 1990'erne oplevede flygtningene at få asylbehandlinger sat i bero i to år og blev isoleret ude på asylcentrene.

Socialdemokraterne og Enhedslisten er bekymret for, at Dansk Folkeparti her i 2015 vil få held til at begrænse flygtningenes mulighed for arbejde og uddannelse uden for asylcentrene.

- Det er en vigtig lære, at når der kommer flygtninge, er de nødt til at komme ud og blive en del af det danske samfund så hurtigt som muligt, siger udlændinge­ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

En central beslutnings­tager fra 1990'erne er enig:

- Det var et fejlgreb. Vi holdt folk hen i uvished i to år og satte selvhjulpne mennesker i hæsligt trange værelser, siger den tidligere socialdemokratiske indenrigsminister Birte Weiss.

For Venstre og DF er læren fra 1990'erne derimod, at Danmark ikke kan give asyl til så mange mennesker. Siden 2011 har knap 12.000 syrere søgt asyl i Danmark.

- Vi er ved at begå to af fortidens fejl igen. Dels at tage imod så mange, dels at integrere dem i kommunerne, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Samme opfattelse har udlændingeordfører Markus Knuth fra Venstre, der mener, vi skal indse, at borgerkrigen i Syrien, ligesom krigen på Balkan, kommer til at vare længere tid. Lader Danmark et stort antal flygtninge kommer herop, vil de ende med at blive indvandrere, siger han.

- Derfor er det vigtigt, at vi laver nogle asylstramninger, der virkelig bremser tilstrømningen, siger Markus Knuth.

Cirka 17.000 bosniske flygtninge fik opholdstilladelse.

/ritzau/