Partier til regeringen: Vi er til grin i Hedegaard-sag

Onsdag eftermiddag forventes det, at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og justitsminister Mette Frederiksen (S) i Folketingets Udenrigsudvalg giver tydelige svar på, hvad regeringen har foretaget sig i sagen om drabsforsøget på journalisten Lars Hedegaard.

Nikolaj Villumsen, som sidder i udvalget for Enhedslisten, mener, at Danmark nu alt for længe har været til grin i sagen, hvor den formodede gerningsmand er blevet løsladt i Tyrkiet.

- Jeg forventer, at vores regering øger presset på den tyrkiske regering. Desværre står vi i en situation, hvor den tyrkiske regering holder Danmark for nar. Derfor skal presset øges, siger han.

Villumsen har tidligere udtalt, at han mener, at Danmark bør rejse sagen hos den europæiske menneskerettighedsdomstol.

Lars Hedegaard, der er tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet, blev 5. februar 2013 udsat for drabsforsøg i sit hjem på Frederiksberg.

Den formodede gerningsmand affyrede skud mod Hedegaard, der dog ikke blev ramt. Efter noget håndgemæng flygtede attentatmanden.

Den danske statsborger "BH", som menes at være gerningsmanden, blev i april 2014 anholdt i Tyrkiet, men blev løsladt igen fire måneder senere.

Dansk Folkepartis Søren Espersen mener, at Tyrkiet skal straffes hårdt for landets ageren i sagen.

- Det afgørende er, at vi får et overordnet billede af, hvad der er blevet gjort, og om hvad regeringen agter at gøre fremadrettet. Vil man skrue bissen på over for Tyrkiet?

- Vi mener ikke, at Tyrkiet længere er egnet til at stå som ansøger til EU, hvis man foretager sig den slags, der er i modstrid med retsbegreberne.

- Vi forventer ikke, at vi får den formodede gerningsmand igen. Det afgørende er vores reaktion over for Tyrkiet, siger Søren Espersen.

Villumsen siger, at sagen skal følges helt til dørs og ikke må slutte her:

- Regeringens tidligere forsøg på pres, mente jeg, var utilstrækkeligt og naivt. Det har vist sig at være korrekt.

- Tyrkerne bliver ved med at holde os for nar, og det skal vi ikke finde os i. Dette er en vigtig principiel sag. Det er absurd ikke at gå til domstolen.

- Det er absurd, hvis ikke regeringen vil tage dette lille skridt, som klart sender et signal om, at Danmark mener, at Tyrkiet har forbrudt sig på grundlæggende retsstatsprincipper, siger han.

Justitsministeriet oplyste tidligere på måneden til Radio24syv, at der de seneste to måneder ikke er taget initiativ til at presse yderligere på for en redegørelse fra Tyrkiet om, hvad der er sket med den formodede gerningsmand.

Udenrigsministeriet har heller ikke foretaget sig noget, da sagen "ligger hos Justitsministeriet", lød det.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip