Partistøtte: Merkel beskyldes for at være købt af BMW

16/10/2013 11:45

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Forbundskansler Angela Merkel og hendes kristeligt demokratiske parti CDU er kommet i modvind hjemme i Tyskland, netop som de prøver at få stablet en ny forbundsregering på benene.

Kort efter, at Tyskland mandag blokerede for et EU-forslag om få indført skærpede krav til CO2-udslip fra personbiler fra 2020, er det kommet frem, at familien bag BMW-fabrikkerne i sidste uge gav CDU et bidrag på 690.000 euro (5,15 millioner kroner).

Pengene er overført til CDU's hovedkvarter af BMW's hovedaktionærer, Johanna Quandt og hendes to børn Stefan Quandt og Susanne Klatten. BMW's luksusbiler har et CO2-udslip, der ligger over gennemsnittet for personbiler.

Tyskland pressede på for at få udsat den nye EU-lovgivning indtil 2024, og Merkel gik personligt ind i sagen forud for det tyske valg i september - blandt andet ved at ringe til flere af EU's øvrige stats- og regeringschefer.

Lederen af antikorruptionsorganisationen Transparency International i Tyskland, Edda Müller, mener, at partistøttebidrag må begrænses fremover.

- En koncern bør årligt ikke kunne give mere end 50.000 euro i partistøtte, siger hun onsdag til avisen Mitteldeutschen Zeitung.

CDU og familien Quandt afviser beskyldningerne om, at der er nogen sammenhæng mellem partistøtten og den tyske klimapolitik.

Sagen er forsidestof over det meste af Tyskland på dagen, hvor Merkel har fået et grønt nej til at indlede koalitionsforhandlinger. Både De Grønne og socialdemokraterne i SPD langer hårdt ud efter den store donation fra BMW.

- Familierne Quandt og Klatten fra BMW køber Merkels klimapolitik for 690.000 euro, skriver en af De Grønnes frontfigurer, Jürgen Trittin, på sin Twitter-profil.

Socialdemokraten Joachim Poss, der er næstformand i SPD's forbundsdagsgruppe, siger, at sagen er skadelig for hele det politiske liv og partistøtten.

Også hos eksperter har det store partibidrag vakt undren.

- Selv om der ikke findes noget klokkeklart retligt bevis, så lugter det en smule af en takke-donation, siger forvaltningsjurist Hans-Herbert von Arnim til Spiegel Online.

Han tilføjer, at der ikke er noget galt i, at Merkel-regeringen vil beskytte den tyske bilindustri, men at det bliver problematisk, når der er penge involveret.

CDU har i år modtaget i alt 1,41 millioner euro i store partidonationer.

/ritzau/dpa