Partistøtte: Organisation vil have anonyme bidrag forbudt

Det er stadig plads til forbedringer i regeringens udspil til nye regler for partistøtte.

Det mener Transparency International Danmark, der er den danske afdeling af den globale, partipolitisk uafhængige organisation Transparency International (TI), hvis overordnede formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse.

- Transparency International Danmark giver regeringen en buket roser for at igangsætte arbejdet i overensstemmelse med regeringsgrundlaget.

- Vi holder endnu en buket i reserve, til vi har har set det kommende lovforslag og behandlingen heraf i Folketinget, skriver organisationens formand, Knut Gotfredsen i en pressemeddelelse.

Forslaget strammer op på de nuværende regler, men Knut Gotfredsen så gerne, at man gik endnu længere, end tilfældet er.

Regeringen foreslår at nedsætte grænsen for anonyme bidrag til 10.000 kroner, men Transparency International Danmark ønsker et totalforbud mod anonyme bidrag.

Det anbefales også af Greco, Europarådets vagthund mod korruption.

- Anonyme bidrag er umulige at styre. Med mindre man vedtager, at alt skal lægges frem, vil man kunne omgå systemet, for eksempel ved at bidrage med mindre beløb ad flere omgange.

- Det har vist sig med det nuværende system, at smuthullerne i loven er blevet udnyttet på flere måder, og der er ingen grund til at tro, at det vil ændre sig, hvis man ikke forbyder anonyme bidrag helt, siger han.

Regeringen offentliggjorde onsdag et ekspertudvalgs anbefalinger til mere åbenhed om den økonomiske støtte til de politiske partier.

Anbefalingerne har vakt harme i den borgerlige lejr, der klandrer regeringen for at gå ensidigt efter at ramme de borgerlige partiers valgkamp med sit forslag til at ændre på reglerne for partistøtte.

/ritzau/

 

Dagens Gossip