Pas på - din indsamling til flygtninge kan være ulovlig

10/09/2015 08:45

Laura Nygaard

Nyheder

Mest læste i dag

Den seneste tids store flygtningestrøm fra Sydeuropa har øget danskernes opmærksomhed. Det vælter ind med frivillige hænder og store donationer.

Og selvom nødhjælpsorganisationerne stadig modtager gavmilde bidrag, så har flere privatpersoner også oprettet indsamlinger, der skal hjælpe de mange flygtninge.

Men pas på, at du ikke kommer til at bryde loven, selvom du bare forsøger at være barmhjertig.

Ifølge dansk lovgivning skal en indsamling nemlig meldes til Indsamlingsnævnet, før den er lovlig. Glemmer man det, kan man blive politianmeldt og straffet med bøde.

Loven blev indført for et år siden, men den er endnu ikke blevet almen kendt, fortæller formanden for Indsamlingsnævnet, Christian Lundblad, til Dagens.dk.

Læs også: Red Barnet: Indsamlingsbøsser proppet efter flygtningestrøm

Derfor ser han ofte, at de velmenende indsamlere ikke er opmærksomme på, at de bryder loven.

- Det er ikke i ond tro. Når vi tager kontakt til dem, bliver de overraskede over, at det er nødvendigt at anmelde indsamlingen, men de tager det som regel pænt, siger han.

Han forklarer, at det er nødvendigt at registrere sin indsamling, så nævnet efterfølgende kan kigge på regnskabet og sikre sig, at pengene er gået til de rigtige.

Der er endnu ikke blevet uddelt bøder, selvom flere er blevet politianmeldt. Han anslår dog, at en bøde kan komme til at lyde på 3000 kroner.

Læs også: Jonas startede en indsamling: Det skal du bruge håndørerne fra SKAT til

Laver man en såkaldt ‘privat indsamling’, behøver man ikke at anmelde den til nævnet. En privat indsamling betyder nemlig, at der kun samles ind blandt venner, familie og kollegaer.

- Men når man laver en indsamling på nettet, vil den altid være offentlig. Selvom den oprindeligt var tiltænkt ens egen lille omgangskreds, så rammer den en spredt personkreds, og så skal den anmeldes, siger Christian Lundblad.

Regler gælder indsamling af penge såvel som mad, tøj og bamser. Brugte ting er dog undtaget af loven.

Loven gælder ikke kun for de aktuelle indsamlinger til fordel for især flygtninge. Den gælder også de private indsamlinger, man har set flere af den senere tid, til f.eks. familier, der har mistet alt efter skybrud eller dødssyge patienter, der søger behandling i udlandet.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: