Pas på spejlglatte veje med sort is mandag morgen

Skrevet af admin

|

08/12/2014

Dagens topnyheder

Selvom der umiddelbart ikke føles frostkoldt i luften mandag morgen, skal fodgængere, cyklister og bilister gå og køre ekstra forsigtigt, fordi vejene mange steder i landet er spejlglatte.

De glatte veje skyldes fænomenet sort is, forklarer DMI.

- Det officielle udtryk for fænomenet er frysende, våde vejbaner, siger Olaf Matiassen, vagthavende meteorolog ved DMI, som forklarer, at det skyldes kombinationen af en del regn søndag og temperaturfald i jordoverfladen.

- Lufttemperaturen i to meters højde har ikke været under frysepunktet, men jordoverfladen og dermed også vejoverfladen har flere steder været under nul grader. Dermed har de våde vejbaner kunnet fryse til is, siger Olaf Mathiassen.

Klart vejr op til søndagens regn har været en medvirkende årsag til, at jordoverfladen er blevet kølet ned, forklarer han.

Af Vejdirektoratets oversigt over trafikken mandag morgen fremgår det, at der meldes om glatføre flere steder på Sjælland, Fyn og i Jylland.

Der er udsigt til, at vejene bliver ved med at være våde ugen igennem. DMI melder om udsigt til både blæst og regn, men temperaturerne fortsætter med at ligge et stykke over frysepunktet.

Kun natten til tirsdag kan termometret komme til at vise minusgrader.

/ritzau/