Patienter glæder sig over hurtig afklaring - også via nettet

admin

424 uger siden

|

30/05/2016

Dagens topnyheder

Det er fordel for patienter at kunne læse deres diagnose på den elektroniske journal, flere dage før de skal mødes med en læge. Også selv om det betyder, at patienter skal modtage en alvorlig diagnose alene foran en computerskærm.

Det mener Annette Wandel, der er chef for kvalitet og politik hos paraplyorganisationen Danske Patienter.

Siden september i fjor er det blevet muligt at se svar på undersøgelser, prøver eller lignende i ens e-journal på Sundhed.dk, allerede tre dage efter at sundhedspersonalet har fået adgang til det.

Det er at foretrække, frem for at patienten går i usikkerhed uden svar.

- Det er klart en fordel, at patienterne at få en hurtig afklaring på, om man er syg eller rask, siger hun.

- Det her system fjerner ikke den usikkerhed, der er ved at få en alvorlig diagnose. Der vil også være patienter, der kommer i en uheldig situation, fordi de får oplysningerne tidligere.

- Men i det system, der var før, ventede patienten i to til tre uger. Det bragte endnu flere patienter i meget lang og vanskelig ventetid.

Hun understreger, at det for en patiente kun er en mulighed og aldrig en pligt at læse sin diagnose på nettet.

Annette Wandel medgiver, at der vil være tilfælde, hvor lægen på forhånd bør tage en snak med sin patient og forklare, hvilke oplysninger der kan dukke op på patientens elektroniske journal, og hvad de kan betyde.

Samlet set er det positive erfaringer, som Danske Patienter har indsamlet fra patienters forbedrede adgang til oplysninger i deres journal på e-journalen, fortæller Annette Wandel.

Derfor vil Danske Patienter arbejde for straksadgang til patienternes oplysninger. I dag er det muligt for patienter at se svar på deres prøver, tre dage efter at sundhedssystemet har dem.

/ritzau/