Patienter på hospice viser deres liv: Dette er vigtigst, når du skal dø

Hvis du vidste, at du snart skulle dø, hvad ville du så fylde dine sidste dage med? Det ved hospice-patienter bedre end andre. Og for at blive klogere på dette, udstyrede Hospice Djursland i Rønde patienterne med digitalkameraer.

Det fortæller hospiceleder Dorit Simonsen til Dagens.dk. Det er der kommet en e-bog ved navn "Det som har betydning" ud af, som både giver indblik i patienternes tanker om livet og døden, men som også hjælper hospicepersonalet med at skabe de bedst mulige rammer for de døende.

- Man kunne jo stikke dem et spørgeskema, mens så får man svar, som man spørger. "Synes du, at stuen er stor nok" er ikke interessant. Her tager de et billede, og det interessante kommer så i interviewet efterfølgende, siger Dorit Simonsen til Dagens.dk.

Læs også: Hospital tilbyder vinsmagning til uhelbredeligt syge og døende patienter

Patienterne har blandt andet taget billeder af naturen omkring hospicet, deres fællesgudstjeneste, deres familier. Men der er også billeder af ure og computere. For de ofte stærkt medicinerede patienter er det nemlig vigtigt at kunne følge med i verden udenfor, så de ikke føler sig helt isoleret.

- Det er helt tydeligt, at familien, dem man elsker, betyder noget. Det betyder også noget, at huset er meget fleksibelt, at man får lov til at spise, hvad man har lyst til, hvornår man har lyst til det, og at alt ikke skal ske på faste tidspunkter, siger Dorit Simonsen.

Læs også: Sygeplejerske slår alarm: Jeg gik grædende hjem fra arbejde

Hun fortæller, at mange finder en ro i naturen, der omgiver hospicet - uanset om de kommer fra landet eller storbyen. Hvorfor vides ikke, men Dorit Simonsen har en teori:

- De bliver rolige og får mere styr på tankerne. Livet er ved at slutte, så de går tilbage til naturen, siger hun.

69-årige Ole blev indlagt på hospicet 6. september 2011 og gik bort 15. november samme år. Inden nåede han at være med i projektet, hvor han blandt andet tog et billede af nogle cigaretskodder udenfor. Det undrede Dorit Simonsen, men cigaretterne symboliserede noget ganske særligt.

Læs også: Fem-årig pige opfylder drøm for sin døende far

- Den dag, jeg ankom til hospice, mødte jeg Søren fra Silkeborg. Han var ankommet samme dag, og vi dannede sammen med Erik “Det rygende rollatorhold.” Vi trillede sammen ud for at ryge en smøg og får samtidig en god snak. Selvfølgelig kan jeg ikke lade være med at tænke på, om vi mon alle er her i morgen? Jeg har valgt at nyde den tid, vi er sammen, og så må jeg tude den dag, vi ikke længere kan være det, fortalte Ole.

Se flere billeder fra hospice-patienterne herunder:

 

Dagens Gossip