Patientforening: Patienter skal inddrages i behandlingen

Inddragelse af patienter og den enkeltes behov er et langt sejt træk, men det er vejen frem for sundhedsvæsnet.

Sådan lyder det fra direktør Morten Freil fra paraplyorganisationen Danske Patienter.

- I gamle dage kom folk på sygehuset med bare en lungebetændelse og skulle have antibiotika. Men i dag har den typiske patient flere sygdomme og samtidig større forventninger til behandlingen, siger han.

Derfor er han glad for, at Danske Regioner nu har startet en proces, hvor de tager afsæt i, hvad der er vigtigt for patienterne.

- Der er erfaringer fra hundredvis af forsøg rundt i landet på at inddrage patienter i behandlingen, erstatte stuegang med personlige møder mellem patient og pårørende og med at droppe faste besøgstider.

- De gode eksempler skal bare bredes ud. Vi skal ud af en projektkultur, hvor en masse ildsjæle laver gode, men små forsøg. Regionerne skal gå foran med nogle behandlingsforløb, der inddrager patienter og pårørende, siger Morten Freil.

Han peger også på, at det for kommunerne handler om at aktivere patienterne mere i lønligt håb om at spare hjemmepleje.

- Men uden en ordentlig dialog på forhånd med patienterne om for eksempel genoptræning hjemme får patienten det ikke gjort. Man skal kende patientens behov og finde en behandling, der passer individuelt, siger han.

Selvom det kræve ekstra tid i første omgang, tror han på, at der er økonomiske fordele ved at styre efter den enkeltes behov i forbindelse med behandlingen:

- Før man laver endnu en operation for slidgigt i knæene, så find ud af, om patienten har et liv, som gør det muligt at bruge den ekstra tid på at at kombinere træning, kostomlægning og vægttab, som kan forebygge en operation og i øvrigt har andre gunstige effekter end at gavne knæene.

Inddragelse af patienterne skal drøftes på en national konference i oktober, og Danske Regioner vil præsentere en plan i april 2015.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip