Patientorganisation: Regioner opfører sig som en tyv

Kritikken af Danske Regioners nye model til skarpere prioritering af medicinudgifter falder som en forhammer fra paraplyorganisationen Danske Patienter.

Ifølge Danske Patienter har regionerne som en tyv om natten sneget en model på bordet, som vrager sundhedsvæsenets kerneværdier om patienternes frie og lige adgang til behandling.

- Den model, regionerne har fremlagt, vil få vidtrækkende konsekvenser for patienterne: Det er uforståeligt, at der ikke har været inddragelse og åbenhed om udviklingen af modellen, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter i en kommentar.

Han mener, at regionerne kortslutter den igangværende konstruktive dialog blandt landets politikere om, hvordan man i fremtiden holder styr på de stigende udgifter til medicin.

Den nye model kalder han dybt problematisk:

- Der lægges op til en økonomisk prioritering, som er udemokratisk, uigennemsigtig og vil føre til øget ulighed. Det strider med andre ord mod de værdier, vi i dag betragter som kernen i det danske sundhedsvæsen, siger han.

Forslaget beskyldes for at give sundhedsøkonomer alt for stor magt. Regionspolitikerne har ofte pointeret, at der alene skal fravælges medicin, der kun har lille eller ingen ekstra effekt i forhold til eksisterende behandling.

Alligevel fremlægger regionerne ifølge Engberg en model, der kan medføre, at sundhedsøkonomer siger nej til en medicin, der har stor mereffekt, hvis de vurderer, at prisen er for høj.

- Det betyder, at patienter i fremtiden ikke kan være sikre på at få den bedste behandling, og kun de, der har råd til selv at betale, vil have mulighed for at få den dyre medicin.

- Det er en ulighed, som vi på ingen måde kan acceptere i det danske sundhedsvæsen, understreger Lars Engberg.

Med modellen risikerer man ifølge Danske Patienter, at regionernes økonomiske hensyn vejer tungere end de faglige hensyn i beslutninger om, hvorvidt nye lægemidler skal være tilgængelige.

- Det bliver med andre ord patienterne, der betaler prisen, siger Lars Engberg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip