Pave Frans giver Europa en opsang

Ungdomsarbejdsløshed og immigration er bare to af de store problemer, Europa må se at finde en samlet løsning på for igen at indtage en lederrolle i verden i stedet for at bruge tid og energi på at være bange, selvoptaget og fortabt i sin egen boble.

Det er essensen af budskabet fra pave Frans, der tirsdag som kun den anden katolske pave i historien taler til de europæiske lovgivere i Europaparlamentet i Strasbourg.

- Efterhånden som Den Europæiske Union er vokset, er verden også blevet mere kompleks og foranderlig, stadig mere forbundet og global (...).

- Til trods for at unionen bliver større og stærkere, synes Europa at give indtryk af at være blevet lidt gammel og udtæret, og af at man i stadig mindre grad er en hovedaktør i en verden, der ofte ser til med ligegyldighed, mistillid og sommetider endog mistænksomhed, siger paven.

Den katolske kirkes overhoved kommer i løbet af sin tale flere gange ind på problemerne for Europas mange arbejdsløse - især de unge. Og han advarer om faren ved at betragte mennesker som en forbrugsvare i brug-og-smid-væk samfundet.

Direkte henvendt til europaparlamentarikerne minder paven om deres ansvar for at holde demokratiet i live på vegne af mennesker.

- Det er ingen hemmelighed, at opfattelsen af enhed set som ensretning skader det demokratiske systems livskraft og svækker det rige, frugtbare og konstruktive samspil mellem organisationer og politiske partier, siger paven og advarer politikerne mod at synke ind i en verden af lutter idéer, ord, billeder og spidsfindigheder.

En af pavens mest passionerede appeller handler om EU's håndtering af migranter, som, han siger, fortjener accept og hjælp.

- Vi kan ikke tillade, at Middelhavet bliver en kæmpe kirkegård. Når Den Europæiske Union ikke bakker op, er der fare for, at man opfordrer til løsrevne løsninger på problemet.

- Løsninger, der ikke tager hensyn til immigranternes menneskelige værdighed, og som dermed bidrager til slavelignende arbejdsforhold og fortsatte sociale spændinger, siger paven.

Efter talen til Europaparlamentet fortsætter pave Frans til Europarådet, der holder til lige over for parlamentet i Strasbourg.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip