Paven: USA og Cuba skal være vores forsonende forbilleder

Cuba og USA skal være et eksempel for resten af verden på, at to arvefjender gennem dialog kan skabe forsoning.

Sådan lyder det fra pave Frans, der lørdag er landet i Cuba, som er første stop på den historiske nidages tur, der også bringer ham til USA.

- Jeg opfordrer politiske ledere til at fortsætte på denne sti og udnytte dens potentiale på vegne af freden og folkets velbefindende og som et eksempel på forsoning for hele verden, siger paven ifølge Reuters.

- Verden har brug for forsoning, understreger han.

I over 50 år har forholdet mellem USA og Cuba været anstrengt, men i slutningen af 2014 indledte landene en normaliseringsproces, der indtil nu blandt andet har ført til, at begge lande har åbnet ambassader i henholdsvis Havana og Washington.

Paven har spillet en afgørende rolle i at få sat hemmelige samtaler mellem landene i stand med personlige breve til USA's præsident, Barack Obama, og hans cubanske pendant, Raul Castro, sidste år.

- I nogle måneder har vi været vidne til en begivenhed, der fylder os med håb: Normaliseringsprocessen mellem to folk efter årevis med et køligt forhold, siger pave Frans i lufthavnen i Havana.

Med den kommunistiske revolution i Cuba i 1959 fulgte en forfatning, der taler om et ateistisk land.

Det er dog gradvist blevet lempet siden 1990'erne, og Raul Castro skulle tidligere have fortalt paven, at han måske kan finde på at bede til Vorherre igen og vende tilbage til kirken.

Pave Frans er jesuit, og både Fidel og Raul Castro gik som børn i jesuitskole. Den cubanske præsident har planlagt at tage del i de tre messer, som paven skal holde i den caribiske østat.

Det er tredje gang, at det kommunistiske Cuba har besøg af lederen af den katolske kirke.

Pave Frans rejser videre til USA tirsdag. Her kommer han både forbi Washington, New York og Philadelphia.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip