PEN: Ytringsfriheden er under pres verden over

Ytringsfriheden er under pres, og det skyldes ikke kun konflikten mellem vestlige bladtegnere og religiøse galninge fra Mellemøsten.

Det siger Anders Jerichow, der er formand for Danske PEN, der blandt andet kæmper for ytringsfriheden.

- Det er en fejl, hvis vi kun tror, at det er tegninger af profeten Muhammed, at det kun er en konflikt mellem vestlige bladtegnere og religiøse galninge i Mellemøsten.

- Ytringsfriheden er under pres mange steder i verden, hvor stater ikke lever op til deres løfter til FN og de underskrevne konventioner om at værne om ytringsfriheden og beskytte journalister, forfattere og bladtegnere, siger Anders Jerichow.

Især bladtegnere er klemt over store dele af jorden på tværs af konflikter og kulturer. Det skyldes, at bladtegninger er så umiddelbare og letfortolkelige, og ofte bliver set af nogle helt andre end dem, de er tiltænkt.

- I nogle lande er de presset, fordi magthaverne, både politiske, religiøse og økonomisk, ikke vil finde sig i at blive gjort til grin. Og disse magthavere er parate til at bruge deres magt mod dem, siger Anders Jerichow.

Han nævner et par eksempler fra både USA og Rusland, hvor ytringsfriheden er under pres.

- I USA er antallet af bladtegnerne reduceret med en tredjedel, blandt andet fordi udgiverne ikke vil tage chancen med de sagsanlæg, som satiriske tegninger kan give dem på halsen. Det sætter dem under økonomisk pres.

- Forlaget, der udgav Flemming Roses bog i USA, turde heller ikke lade Muhammed-tegningerne trykke i bogen, siger Anders Jerichow med henvisning til Jyllands-Postens nuværende udlandsredaktør.

Det var Flemming Rose, der som avisens kulturredaktør i 2005 var initiativtager til Muhammed-tegningerne, og efterfølgende skrev han bogen "Tavshedens Tyranni", der er udkommet i USA.

I Rusland er seks journalister fra avisen Novaja Gazeta blevet dræbt.

- Avisen er stærkt kritisk overfor Putin-regimet. Der er ingen anden forklaring på de seks medarbejderes død end, at de har tilladt sig at kritisere Putin.

- Det kan ikke bevises, at det er Putins regime, der har slået dem ihjel, men det kan i hvert fald påpeges, at regimet har svigtet sin forpligtelse til at beskytte disse journalister og ytringsfriheden, siger Anders Jerichow.

/ritzau/

 

Dagens Gossip