Pensioneret fotograf vil frifindes for islamkritik

admin

425 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

Da pressefotografen Ole Flemming Nielsen i 2013 gik på pension, oprettede han en facebookprofil. Den profil har siden ført ham gennem et længere retsopgør. Et opgør, der ifølge forsvarsadvokat Karoly Nemeth aldrig burde have fundet sted.

Onsdag forsvarede Ole Flemming Nielsen sig i Østre Landsret mod anklager om nedværdigende omtale af muslimer. Baggrunden var et indlæg i netop en facebookdebat tilbage i 2013.

Indlægget kostede tidligere i år Ole Flemming Nielsen en dom for brud på den såkaldte racismeparagraf og en straf på fire dagbøder á 400 kroner.

"Ideologien islam er fuldt ud lige så afskyvækkende, modbydelig, undertrykkende og menneskefjendsk som nazismen." Og "den massive indvandring af islamister her til Danmark er det mest ødelæggende, det danske samfund har været udsat for i nyere tid."

Det er de omstridte udsagn i sagen.

De blev fremsat i en debat på Lars Bo Lomholts facebookside. Lomholt blev landskendt i forbindelse med, at han stjal schæferhunden Thor fra en hundepension for at forhindre, at hunden skulle aflives.

Men det er en helt anden sag, som intet har at gøre med Ole Flemming Nielsens ytringer.

Ole Flemming Nielsen afviser at skulle have hånet en befolkningsgruppe med sit debatindlæg. Han understreger, at han i sit indlæg netop skrev "ideologien islam" fremfor blot "islam".

- Jeg mener, at der er en helt klar adskillelse mellem ideologien islam og religionen islam. Ideologien islam er den, som man ser praktiseret af ekstremistiske grupper som al-Qaeda, Boko Haram og Islamisk Stat, siger Ole Flemming Nielsen onsdag i Østre Landsret.

Ifølge advokat Karoly Nemeth burde anklagemyndigheden aldrig have rejst tiltale i sagen. Men det er ingenting imod, hvad han mener om den dommer i Helsingør, som tidligere i år dømte Ole Flemming Nielsen.

- Jeg vil ikke gå så langt som at sige, at den dommer burde opsige sin stilling. Jeg vil nøjes med at sige, at der bør ske frifindelse, lyder det onsdag fra Karoly Nemeth i Østre Landsret.

Byretsdommen fra Helsingør kunne i udgangspunktet ikke ankes. Den kan små bødestraffe ikke. Men Ole Flemming Nielsen fik tilladelse fra Procesbevillingsnævnet til at føre sagen for landsretten.

Noget usædvanligt valgte anklagemyndigheden ikke at modsætte sig en landsretssag. Ifølge advokat Nemeth var det et udtryk for anklagemyndighedens erkendelse af egen fejl i forbindelse med tiltalerejsningen.

- Anklagemyndigheden er simpelthen blevet skræmt af, hvilke konsekvenser det her har fået, lyder det fra advokaten.

Dommer Arne Brandt har efter onsdagens retsmøde valgt at optage sagen til dom. Den vil blive afsagt om en uge.

/ritzau/