Pensioneret præst til moskéåbning: Alletiders og flot

Den 20 meter høje minaret kan spottes på lang afstand. Inden for i moskéen dækker et to centimeter tykt rødt tæppe gulvet, og den store kuppel er dækket med mønstre og guldskrift rundt i kanten.

Torsdag åbnede Danmarks første stormoské med rød løber, hvor gæster fra hele verden deltog. Åbningen har været en succes, fortæller talskvinden for Dansk Islamisk Råd, Kodes Hamdi.

- Det er gået over al forventning. Alle er glade og smilende – selv arbejderne er glade og smilende, siger Kodes Hamdi og fortsætter:

- Vi har haft rigtig mange gæster i dag. Både præster, politikere og almindelige erhvervsmænd.

Moskéen, der ligger på ydre Nørrebro i København, har været stærkt omdiskuteret i medierne.

Det skyldes især, at en tidligere emir fra Qatar har finansieret projektet med 150 millioner kroner. Emiren er ikke selv til stede, men en minister fra Qatar er rejst den lange vej til Danmark for at deltage i åbningen.

Det er imidlertid ikke den langtrejsende ministers deltagelse, der betyder mest for Kodes Hamdi.

- Jeg er specielt glad for at se vores sognepræster. Det viser, at vi har dialog mellem de forskellige religioner - mellem islam og kristendommen, siger hun.

Den pensionerede præst Leif Munksgaard er en af præsterne, som deltager i åbningen. Præsten, der er klædt i præstekjole og krave, beskriver åbningen som "alletiders".

- Der er masser af spændende mennesker - muslimske imamer, religiøse ledere fra England, Tyskland, Norge, Qatar og andre steder. Det har været så flot, siger han.

- Når man kender folk, kommer her og ønsker en tværreligiøs-samtale sat i gang, så er det selvfølgelig stedet, man kommer, når man bliver inviteret til en stor sag som det her. Man er da en skiderik, hvis man siger nej tak, siger præsten om sin deltagelse.

Statsministeren og samtlige 19 ministre har på forhånd afslået at deltage i åbningen. Men nogle politikere er dukket op:

Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V), ligestillingsordfører Özlem Cekic (SF) og landsformanden for Kristendemokraterne, Stig Grenov, er blandt deltagerne.

Mahran Hamdi fra Tunesien og El Joulani Imad fra Italien er to af de gæster, som også er rejst for at besøge den nye stormoské. Begge er formelt klædt i jakkesæt og synes, at det er et godt event.

Mahran Hamdi påpeger, at det er rigtig godt for de danske muslimer, at de har fået en moské. El Joulani Imad, der er læge og har taget sin kone med, mener, at moskéen kan ligge til grund for dialog omkring integration, islam og andre religioner.

Klokken 16 blev moskéen åbnet for offentligheden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip