Pensionister æder bunker ved domstolene

Håret er gråt, og hænderne har fået et par pletter hist og her, men de kan stadig sagtens løfte en hammer og afsige en dom.

Siden juli sidste år har pensionerede dommere kunnet vende tilbage til retssalene som vikarer i en særlig tilkaldeordning, som domstole over hele landet har benyttet sig af.

En af dem er Retten i Roskilde, hvor retspræsident Jørgen Lougart er begejstret for det erfarne vikarkorps.

- Det er en rigtig god ordning, fordi den giver en fleksibilitet, når en ansat pludselig bliver syg eller finder et andet job. Der er det guld værd at kunne ringe til en i tilkaldeordningen for at få dækket to dage i næste uge, siger han.

Retten i Roskilde har blandt andet i indeværende år brugt ordningen til at erstatte en ansat i skifteretten, der var langtidssygemeldt.

- Borgerne slipper jo for længere ventetid i sagsbehandlingen, når vi kan kalde en rutineret reserve ind i en tilspidset situation, siger han.

Lis Hævdholm er 70 år og lod sig sidste sommer pensionere fra sin stilling som dommer efter knap 45 år i retsvæsnet.

Hun følte sig dog slet ikke klar til at stoppe, og tog derfor gladeligt i mod tilbuddet om at fortsætte via tilkaldeordningen.

- Jeg har arbejdet 40-50 timer om ugen i årevis og ville slet ikke vide, hvad jeg skulle gøre med de uanede mængder af tid, hvis jeg pludselig bare gik over til nul timer, siger hun.

Lis Hævdholm arbejder derfor to gange om ugen ved Retten i Holbæk og har også vikarieret ved Retten i Næstved.

På Aalborg Universitet er arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen vild med tilkaldeordningen og så gerne, at lignende vikarordninger blev udbredt til andre sektorer.

- Der er jo meget ekspertise og erfaring, der forsvinder ud nu med de store årgange fra 1940'erne, og mange af dem er friske nok og kan sagtens bidrage, hvis arbejdstiden er mere fleksibel end en fuldtidsstilling, siger Flemming Ibsen.

Det ser man blandt andet i vikarbureauet SETA, der har specialiseret sig i at etablere kontakt mellem seniorvikarer og virksomheder. Her oplever medejer Robin Kofod Eggli, at den alderstegne arbejdskraft er i høj kurs.

- Det, vi hører fra virksomhederne, er, at seniorernes fleksibilitet er vigtig, og at det vejer tungt, at de selv aktivt tilvælger at arbejde, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip