Pensionsfinte redder regeringen fra milliardunderskud

Regeringen har på fire måneder vendt et forventet milliardstort underskud til et forventet milliardstort overskud. Det lyder, som noget der burde udløse topkarakterer til regeringen fra landets økonomer.

Men når økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) torsdag fremlægger Økonomisk Redegørelse, der indeholder regeringens forventninger til Danmarks økonomi, vil der formentlig lyde en del bekymrede røster.

Bag det økonomiske mirakel ligger en fremrykning af beskatningen af danskernes store pensionsformuer. Dermed vælger regeringen populært sagt at få udbetalt penge nu, som egentlig var tiltænkt senere betaling for sygehuse, børnehaver og skoler.

Samtidig er der kommet overraskende store indtægter fra afkastet af danskernes voksende pensionsformuer.

Det får bundlinjen til at se væsentlig pænere ud for regeringen, der er på vej ind i et valgår.

I august forventede regeringen at komme ud af 2014 med et underskud på 22 milliarder kroner. Det er nu takket være pensionsfinten vendt til et overskud på 34 milliarder kroner.

Det er første gang, siden finanskrisen for alvor satte ind i 2008, at der er overskud på de offentlige budgetter.

Alene i år giver fremrykket beskatning af pensionsafkast 57,3 milliarder kroner til statskassen. Også næste år lægger regeringen op til at tilbyde danskerne en skatterabat, hvis de omlægger pensioner - og dermed betaler skat nu i stedet for om flere år.

Mens de ekstraordinære indtægter fra pensionerne i år betyder overskud, så forventer regeringen til næste år et underskud på 49,7 milliarder kroner. Det svarer til 2,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

Dermed er Danmark på afstand af EU-reglernes krav om, at underskud ikke må overstige 3,0 procent af BNP. Men igen er det blandt andet takket være tidligere beskatning af pensionsformuerne.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip