Pensionskasser er parate til at skyde penge i Dong

Danske pensionskasser åbner nu for at sætte penge i Dong Energy. Amerikanske Goldman Sachs er parat til at investere otte milliarder kroner i dansk energiforsyning.

- Vi kan jo se den store kritik, der er af Goldman Sachs. Og kritiserer man, skal man også komme med en løsning, siger Anders Bondo Christensen, formand for Lærernes Centralorganisation og bestyrelsesformand i Lærernes Pension.

Det er repræsentanter for lønmodtagernes arbejdsmarkedspensioner, der nu opfordrer til, at regeringen afsøger muligheden for at finde en løsning i samarbejde med arbejdsmarkedspensionsselskaberne, blandt andre PKA, PBU og Pensam.

Et af kritikpunkterne er, at Goldman Sachs har placeret investeringen i skattely, så staten går glip af skatteindtægter i forbindelse med udbetaling af udbytte og overskud.

- Finder vi en dansk løsning blandt arbejdsmarkedspensionerne, vil et eventuelt afkast blive beskattet i Danmark, så er vi sikre på, at staten får skatteindtægten, siger Anders Bondo Christensen til Ritzau.

Regeringens salg, der blev offentlig kendt i efteråret, er også blevet kritiseret for den vetoret, som Goldman Sachs trods sin rolle som mindretalsaktionær, vil få på en lang række punkter, herunder opkøb og udskiftninger i ledelsen.

- Vi vidste jo ikke på det tidspunkt så meget om løsningen. Det gør vi nu. Og derfor siger vi, at der selvfølgelig kan findes en anden løsning på det her, siger Anders Bondo Christensen.

Ifølge aftalen har Goldman Sachs dog påtaget sig en risikodeling, hvor investeringsselskabet risikerer at tabe 40 procent af den indskudte kapital. Men det afskrækker ikke Anders Bondo Christensen:

- Vi afvejer altid afkast og risiko. Det vil vi også gøre i det her tilfælde. Nu kender vi jo ikke detaljerne i aftalen. Men de ting, der er kommet frem, er ikke noget, der virker skræmmende, siger han.

Pensionskasserne opfordrer Folketinget til at kikke på en dansk løsning på Dongs behov for kapitaludvidelse.

Aftalen om Dong skal godkendes af finansudvalget i Folketinget. Den ventes at blive stemt igennem i udvalget på torsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip