Pensionskunde taber principiel sag i Højesteret

Der blev formentlig draget et lettelsens suk hos flere pensionsselskaber torsdag middag.

Her frifandt Højesteret pensionsselskabet SEB Pension for at have snydt en kunde, den nu pensionerede læge Helge Gøttsche, for en rentegaranti på 4,5 procent.

Striden gik på, om rentegarantien skal forstås sådan, at der årligt skal tilskrives mindst den lovede rente, som Helge Gøttsche mener, eller om minimumsrenten blot skal leveres som et gennemsnit over årene.

- Hverken det tekniske beregningsgrundlag G82 eller de konkrete forsikringsaftaler indeholdt en garanti om, at forsikringstagers løbende opsparing hvert år skulle forrentes med mindst 4,5 procent, lyder dommen.

Afgørelsen ærgrer den pensionerede læge.

- Jeg er ked af resultatet, og jeg er også overrasket. Det er en rigtig dårlig dag for forbrugerne, siger han til Ritzau.

Ifølge Gøttsche begrænser forskellen mellem hans egen tolkning af garantien og den tolkning, der har ligget til grund for hans pensionsudbetalinger, sig til cirka 12.000 kroner.

- Men hvis man tænker over, hvor mange mennesker der har en lignende ordning, og at der er også livrenter på det her grundlag, som går 20 år ud i fremtiden, så er det noget helt andet, påpeger han.

Han tegnede de to ratepensionsforsikringer, som er tvistens kerne, i 1982 og 1986.

- Hvis jeg havde fået det her at vide dengang, så havde jeg aldrig tegnet den forsikring, siger han i dag.

Helge Gøttsche har i løbet af sagen fremført, at den normale opfattelse, da forsikringerne blev tegnet, var, at den tekniske rente på 4,5 procent var en minimumsrente, som kunden havde krav på at få hvert eneste år.

Pensionsselskabet er uenig og er blevet frifundet først ved retten på Frederiksberg og siden i Østre Landsret.

Torsdag stadfæstede Højesteret så dommen, og SEB Pensions direktør, Kim Johansen, er tilfreds med udfaldet.

- Vi er tilfredse med dommen, som bekræfter, hvad vi har gjort gældende hele vejen igennem retssagen, nemlig at Helge Gøttsche har en garanti for sin ydelse som pensionist, ikke en garanti for en bestemt, årlig rente, skriver han til Ritzau.

Helge Gøttsche havde fået bevilget fri proces til at føre sagen ved Højesteret. Derfor er det statskassen, der skal betale 375.000 kroner til SEB Pension i sagsomkostninger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip