Pensionspenge til klimaet skal være en god investering

Enhedslistens forslag om at oprette en milliardstor fond til klimatilpasninger gennem statslån og eventuelt pensionskasser får en afmålt modtagelse af pensionsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension.

Enhedslisten kalder forslaget en regnvejrs-fond for et "tungt krav" ved de kommende finanslovforhandlinger med regeringen.

- Vi er ikke først og fremmest sat i verden for at forhindre oversvømmelser eller andre konsekvenser af klimaforandringer. Vi skal sikre, at folk har noget at leve af som pensionister, og jeg tror også, at de fleste danskere værdsætter, at det er indgangsvinklen, siger underdirektør i Forsikring & Pension, Torben Garne.

- Pengene fra pensionskasserne skal sikre, at vi alle sammen har noget at leve for, når vi bliver pensionister, og det står der direkte i loven, at vi skal gå efter det maksimale afkast, siger han og fortsætter:

- Så i det omfang, at det vil være tilfældet her - og det kan man jo ikke umiddelbart læse ud af forslaget - så må vi indtil videre sige, at vi er skeptiske over for det.

Det er langt fra første gang, at Enhedslisten har foreslået at oprette fonde, blandt andet etableret af midler fra pensionskasserne.

Tidligere har partiet foreslået en "grøn fond", hvor det var frivilligt for pensionskasser at gå ind i projektet. Også en "fremtidsfond" og en "cykelfond" har været på ønskelisten.

- Der er tit en underliggende tone i sådan nogle forslag om, at man ikke skal gå efter det maksimale afkast. Men igen: hvis vi kan få det maksimale afkast ud af det - større end ved eksempelvis aktier eller den slags - så vil vi da kigge på det, men der står jo ikke noget om det, siger Torben Garne.

/ritzau/