Pensionsselskaber vil kapre udlån fra bankerne

Landets pensionsselskaber er klar til at kaste sig over bankernes udlånsforretning, skriver Finans.dk.

Pensionsdirektørerne vil udnytte, at bankerne er ramt af hårde EU-krav, og sætte sig på en langt større del af virksomhedernes lån.

En af dem er PFA's afgående direktør, Henrik Heideby. Han tror på, at bankerne vil miste over halvdelen af deres erhvervsudlån over de næste 10 år.

- Bankerne skal slanke deres balancer, så de har ikke råd til det her på samme måde fremover. Deres rolle bliver anderledes, siger PFA-direktøren, der allerede har slået hul på bylden med lån til blandt andet transportselskabet DSV og flere andre unavngivne danske virksomheder.

Ud over PFA er pensionskassen Pensam gået foran med direkte lån til både virksomheder og byggeprojekter herhjemme. Sampension vil samme vej.

I Finanstilsynet forklarer vicedirektør Jan Parner, at EU-lovgivningen ser ud til at give pensionsselskaberne et forspring, når det handler om mellemlange lån med typisk fem til 10 års løbetid.

- Den pris, det koster at funde nogle af de her lånetyper, er billigere for pensionsselskaber, siger han, til Finans.dk.

I USA henter virksomheder kun 30 procent af deres kredit i bankerne, mens det i Europa er 70 procent, der kommer fra bankerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip