Pentagon-kilde: Rusland har fire kampfly i Syrien

Rusland har indsat fire kampfly på en luftbase i Syrien, hvor russerne gennem de seneste uger har opbygget en militær tilstedeværelse.

Det meddeler en kilde i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, til nyhedsbureauet AFP.

Kort forinden havde to andre Pentagon-kilder oplyst til Reuters, at USA mener, at der befinder sig et mindre antal russiske fly ved en luftbase tæt ved kystbyen Latakia, som er en af præsident Bashar al-Assads højborge.

USA har udtrykt dyb bekymring over Ruslands aktiviteter i Syrien, der tilsyneladende har til formål at støtte Assad i kampen mod landets oprørsgrupper.

Tidligere på ugen sagde Pentagon-talsmand Jeff Davis, at det amerikanske forsvarsministerium har set personer og ting blive flyttet rundt på en måde, som tyder på, at Rusland har planer om at bruge en base syd for Latakia som en fremskudt luftbase.

Amerikanske embedsmænd sagde endvidere, at Rusland menes at have flyttet kampvogne og artilleri til basen.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der overvåger situationen i landet, har fået oplysninger om, at russiske teknikere, militærrådgivere og soldater opholder sig på basen ved Latakia.

Fredag talte den amerikanske forsvarsminister, Ashton Carter, i telefon med sin russiske kollega, Sergej Sjojgu.

En Pentagon-talsmand siger, at to ministre vil fortsatte samtalerne for blandt andet at tale om, hvordan de kan undgå at komme i vejen for hinanden i Syrien.

USA står i spidsen for en koalition, der bomber Islamisk Stat i Syrien fra luften, mens Rusland yder militær støtte til præsident Assads regime.

Begge lande siger, at de vil bekæmpe Islamisk Stat, men de er uenige om, hvordan de skal forholde sig til Assad-styret, som russerne betragter som et bolværk mod ekstrem islamisme.

Fredagens telefonsamtale var den første i mere end et år mellem forsvarsministrene fra USA og Rusland. Forholdet mellem de to lande har længe været køligt på grund af Ruslands indblanding i Ukraine.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip