Pentagon sender hangarskib til Den Persiske Bugt

Pentagon sender hangarskib til Den Persiske Bugt for at øge fleksibilitet for det tilælde, at USA skal "beskytte amerikanske statsborgere eller amerikanske interesser i Irak".

USA's forsvarsminister, Chuck Hagel, gav lørdag ordren til, at hangarskibet sejler ind i Den Persiske Bugt, efter at jihadister fra den sunnimuslimske bevægelse Isil har indtaget en række byer i Irak og nu også synes at udgøre en trussel for Bagdad.

- Orden vil sikre den øverstbefalende yderligere fleksibilitet, hvis det kommer dertil, at militære løsninger blive nødvendige for at beskytte amerikanske liv, statsborgere og interesser i Irak, hedder det i erklæringen fra Pentagon.

Hangarskibet USS George H.W. Bush, der kommer fra Det Nordarabiske Hav, vil blive ledsaget af flere avancerede krigsskibe, og det ventes til Den Persiske Bugt senere lørdag.

Præsident Barack Obama sagde fredag, at ingen amerikanske soldater bliver sendt til Irak, men han gjorde det klart, at USA har en række militære tiltag i baghånden, hvis det skulle blive nødvendigt.

- Vi vil gøre vores del, men det er op til Irak som nation at løse problemet. Det kan vi ikke gøre for dem. Iraks ledere skal vise vilje til kompromis og handling, for det er i sidste ende op til dem at stoppe oprøret, sagde han og kritiserede irakerne for ikke at have løst de sekteriske problemer, der i årevis har ulmet i det kriseramte land.

- USA har postet mange penge i de irakiske sikkerhedsstyrker. At de ikke står og forsvarer deres poster mod hårde terrorister, der dog ikke er overvældende i antal, indikerer problemer med moral og engagement. Det har rod i de politiske problemer i landet, sagde præsidenten.

Iran er parat til på anmodning at hjælpe nabolandet og tidligere krigsfjende Irak med at nedkæmpe et sunnimuslimsk oprør, så længe det sker inden for rammerne af international lov.

Det siger den iranske præsident, Hassan Rouhani, lørdag på en pressekonference og understreger, at iranerne ikke har sendt en sådan anmodning om hjælp.

Iranerne er shiamuslimer ligesom styret i Bagdad er domineret af shiamuslimer.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip