Pentagon taler med lande om at ledsage skibe i Hormuz

Den amerikanske flåde overvejer at ledsage handelsskibe fra andre lande end USA i Hormuzstrædet i Den Persiske Golf, oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tirsdag blev et Mærsk-skib opbragt og tilbageholdt af iranske myndigheder og derpå beordret tættere på kysten.

- Vi planlægger i øjeblikket at ledsage skibe, der sejler under amerikansk flag, og samtidig har vi diskussioner med andre lande om at inkludere disse, siger talsmand Patrick Ryder fra Pentagon.

Han vil ikke oplyse, hvilke lande amerikanerne er i dialog med.

Pentagon har tidligere sagt, at flåden vil lægge sig i kølvandet af eller i hvert fald overvåge handels- og fragtskibe, som sejler under amerikansk flag, i Hormuzstrædet.

Beslutningen er truffet, efter at de iranske myndigheder fortsat tilbageholder skibet Maersk Tigris på grund af et økonomisk udestående med et privat firma.

Maersk Tigris, der sejler under Marshall-øernes flag, blev tilbageholdt tirsdag, og ugen før blev et andet skib, Maersk Kensington, passet op af et skib fra den iranske flåde.

Ifølge Pentagon er der tale om et "chikane-mønster".

A.P. Møller-Mærsk opfordrede torsdag endnu engang Iran til at lade skibet sejle fra havnen i Bandar Abbas, men den iranske ambassade i København siger, at skibet skal betale sin gamle gæld, før det får grønt lys.

Fragt-sagen går helt tilbage til 2005, hvor Mærsk sejlede 10 containere til Dubai på vegne af et iransk selskab. Containerne blev aldrig afhentet i havnen af nogen af parterne, og lokale myndigheder beslaglagde lasten efter 90 dage.

Det fik det iranske firma til at sagsøge Mærsk, og 18. februar 2015 blev Mærsk dømt til at skulle betale 136.000 dollar.

Det var dog ikke godt nok for det iranske firma, der ville have endnu flere penge fra Mærsk. Og nu tyder meget altså på, at de har fået rettens ord for, at Mærsk skal betale 3,6 millioner dollar som erstatning for den mistede fragt tilbage i 2005.

Besætningen på Maersk Tigris udgøres af 24 mand fra primært Østeuropa og Asien samt en enkelt britisk statsborger.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip