Pessimismen råder i Ukraine efter magtskifte

Røgen har lagt sig på Uafhængighedspladsen, den afsatte præsident Viktor Janukovitj er på flugt og en midlertidig præsident er udpeget.

Men euforien indfinder sig ikke rigtig i Ukraines hovedstad, Kijev.

- De fleste vil ikke skifte Janukovitj ud med Julia Timosjenko. Hovedparten mener, at begge bør sættes i fængsel, siger 21-årige Oleksander Pasitjnyk.

Han er kritisk over for den protestbevægelse, som i flere uger besatte Uafhængighedspladsen og er urolig for, hvad der nu kommer til at ske.

I parlamentet er der febrilsk aktivitet. Formanden for forsamlingen, Oleksander Turtjinov, er valgt som midlertidig præsident og pålagt at sammensætte en overgangsregering senest tirsdag. I slutningen af maj skal der holdes nye valg.

Ifølge politiske eksperter gør Turtjinov sig ingen forestillinger om at stille op til præsidentvalget. Ikke alene mangler han karisma, ifølge BBC, det ligger slet ikke i hans natur at søge den øverste post.

- Han har arbejdet sammen med forskellige politikere, men han har aldrig stræbt efter at blive leder, siger Volodimir Fesenko, en Kijev-baseret politisk analytiker, til nyhedsbureauet AFP.

Nu venter verden spændt på, hvordan Rusland vil reagere på begivenhederne i nabolandet.

Søndag aften tilbagekaldte Rusland sin ambassadør i Ukraine "til konsultationer".

Og den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har i en telefonsamtale med USA's udenrigsminister, John Kerry, understreget, at den ukrainske opposition ikke lever op til den aftale, der fredag blev indgået med Janukovitj og udenrigsministre fra tre EU-lande.

Turtjinov siger, at Ukraine er villig til at tale med lederne i Moskva for at forbedre forholdet mellem de to lande. Samtidig gør han det klart, at Ukraine skal nærme sig EU.

Men ikke alle i Ukraine mener, at landet skal vende ryggen til russerne. Tusindvis af mennesker demonstrerede søndag i havnebyen Sevastapol. "Moder Rusland reddede os", stod der på flere plakater.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip