PET: Hver femte danske Syrien-kriger har været fængslet

En ud af fem danskere, der er draget i krig i Syrien eller Irak, har tidligere rusket tremmer.

Det viser et svar fra Justitsministeriet til Folketingets retsudvalg, skriver flere medier.

- Det er PET's vurdering, at godt en femtedel af de personer, som er udrejst til Syrien eller Irak for at deltage i de væbnede kampe, tidligere er idømt en ubetinget fængselsstraf, skriver Justitsministeriet ifølge Information og Jyllands-Posten.

Det nye tal for antallet af tidligere dømte Syrien-krigere overrasker ikke umiddelbart ekspert i islamistisk ekstremisme og terrorisme Magnus Ranstrop fra Det Svenske Forsvarsakademi.

- Det er svært at sige, om det er et højt eller lavt tal. Det er et stort tal, fordi det er en betydelig andel. Men når man ser på de fleste af personernes position i samfundet, vil man forvente et sådan niveau. Man burde måske endda tro, at det ville være højere, når man kigger på tendensen i andre lande, siger han til Jyllands-Posten.

Sidste år rejste 37 personer til Syrien eller Nordirak ifølge Information for at deltage i den væbnede konflikt, mens 35 rejste tilbage til Danmark.

Mindst 110 personer er i alt rejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at deltage i krig, mens 16 personer har mistet livet, har PET tidligere vurderet.

Oplysningen om de radikalisere kriminelle kommer, efter at PET har øget fokus på denne gruppe oven på februars attentater i København. Den afdøde gerningsmand, Omar El-Hussein, var ifølge Information både bandemedlem og havde svoret troskab til terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, kalder kombinationen af kriminalitet og radikalisering for en "farlig cocktail".

- Der har været meget fokus på, at man bliver radikaliseret under fængselsopholdet. Men de her tal viser, at det ikke er hele sandheden. Så vi skal have fokus på, hvad der sker i fængslerne, men vi skal i den grad også have fokus på, hvad der sker udenfor, siger han til Information.

SF's retspolitiske ordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, mener, at tallet understreger behovet for, at fængslerne er opmærksomme på radikale indsatte samt behovet for såkaldte exitprogrammer, der skal hjælpe disse videre i livet.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip