PET i hemmeligt samarbejde hos omstridt lejesoldat-firma

Til trods for, at det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater i 2008 blev undersøgt for drab på civile og udløste en politisk krise mellem USA og Irak, indgik Politiets Efterretningstjeneste (PET) samme år et hemmeligt samarbejde med Blackwater, skriver Jyllands-Posten søndag.

Samarbejdet handlede om træning af PET's elitestyrker i USA.

Flere kilder siger til avisen, at en gruppe fra PET's sikkerhedsafdeling, der blandt andet består af livvagtsstyrken og aktionsstyrken, tog på et fem dage langt ophold hos Blackwater i 2008.

PET vil i dag ikke svare på, hvorfor man valgte Blackwater, men over for Jyllands-Posten bekræfter sikkerhedstjenesten opholdet.

En del af kurset bestod ifølge PET af køreundervisning med instruktører fra Blackwater. Det amerikanske sikkerhedsfirmas taktiske konvojkørsel er blevet kritiseret efter drab på civile i Irak.

PET havde også instruktører med på turen, men hvad den del af uddannelsen bestod af, vil sikkerhedstjenesten ikke ud med.

Seniorforsker ved DIIS Frederik Rosen mener, at PET burde have valgt et andet kursussted på grund af Blackwaters blakkede ry.

- Man må spørge sig selv, om ikke PET kunne have opnået træningen et andet sted. I mine øjne burde PET nok have set på, hvilken organisation man egentlig er, hvor man kæmper med dårlig karma og hemmeligheder, og hvor man så oveni entrerer med et selskab som Blackwater.

- Det skulle man nok have ladet være med, siger Frederik Rosen til Jyllands-Posten.

Både SF og Enhedslisten finder samarbejdet stærkt bekymrende, mens Venstre stoler på PET. Justitsminister Karen Hækkerup har "ingen kommentarer" i sagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip