PET: Nye Syrienkrigere kan være farligere for Danmark

Hjemvendte danske Syrienkrigere kan fremover komme til at udgøre en større terrortrussel mod Danmark, end det hidtil har været tilfældet.

Det vurderer Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Forklaringen er, at de udrejste krigere bliver væk i stadigt længere tid og har erklæret deres troskab til Islamisk Stats (IS) sorte fane. Derudover er de i stigende grad yngre og mere påvirkelige, lyder meldingen fra efterretningstjenestens Center for Terroranalyse, CTA.

Udmeldingen fra PET kommer i forbindelse med en opdateret vurdering af terrortruslen mod Danmark fra de udrejste krigere i Irak og Syrien.

- Mange af dem, der har været af sted i den tidlige fase af konflikten, har været mere søgende. De har været nede og kæmpe for mange forskellige ting, herunder imod Assads styre, og i mange forskellige grupper.

- Det billede, der tegner sig mere og mere, er en situation, hvor der er færre, der tager af sted, men at dem, der tager af sted, er mere stålsatte på at skulle være sammen med Islamisk Stat, siger Søren Jensen, chef for CTA til Ritzau.

- At de også er yngre kunne betyde, at de er mere påvirkelige over for den propaganda og den tilgang, som Islamisk Stat står for, og som handler om vold mod vestlige lande.

- Kommer der en situation, hvor de kommer hjem, vil der måske være flere af de hjemvendte, der er farligere end dem, vi hidtil har set.

- Man kan sige, at der er færre, men at de måske er farligere.

Søren Jensen understreger, at der her og nu ikke er anledning til at ændre trusselsvurderingen.

- Men vi ser nogle forskydninger i trusselsbilledet, og vores job er at pege lidt ud i fremtiden og sige, at det skal vi være opmærksomme på. Det er noget, vi indretter os på både her i PET og i det øvrige politi ved at holde godt øje med de personer, der er af sted, siger han.

Hvordan politiet holder øje med Syrienkrigerne, ønsker Søren Jensen ikke at uddybe.

Ifølge PET er mindst 125 Syrienkrigere rejst fra Danmark siden sommeren 2012. Cirka halvdelen er vendt tilbage. Indtil videre har mindst 27 danske Syrienkrigere mistet livet i Syrien og Irak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip