PET overvåger udenlandske studerende på universiteter

Skrevet af admin

26/04/2015

Mest læste i dag

Politiets efterretningstjeneste (PET) holder særligt godt øje med udvalgte udlændinge på danske universiteter.

For ifølge efterretningstjenesten er der grund til at mistænke regimer i udlandet for at sende forskere og studerende til Danmark for at få viden, der kan bruges til våbenprogrammer. Det oplyser PET i en mail ti l Berlingske.

- Visse lande samt grupper og netværk søger ikke kun at erhverve produkter, men også viden og knowhow til deres våbenprogrammer ved at inddrage studerende, herunder ph.d.-studerende, på højere læreanstalter i den vestlige verden, skriver PET til avisen.

Udmeldingen falder, efter at det er kommet frem, hvordan det norske efterretningsvæsen (PST) nægtede ophold til 52 iranske studerende og forskere forrige år.

Frygten var, at de ville bruge deres opnåede viden til at udvikle masseødelæggelsesvåben i hjemlandet.

PET vil ikke oplyse, hvilke nationaliteter der er fokus på, men ifølge Berlingske tyder meget på, at Iran står højt på listen.

I løbet af de seneste to år har PET henvendt sig til Aalborg Universitet tre gange for at få informationer om iranske ph.d.-studerende, oplyser Preben Sørensen, studiechef ved Aalborg Universitet, til avisen.

Ifølge studiechefen har henvendelserne ikke haft konsekvenser for de iranske ph.d.-studerende på Aalborg Universitet.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Aarhus Universitet ønsker ifølge Berlingske ikke at udtale sig om mulige henvendelser fra PET, mens både Københavns Universitet og Syddansk Universitet oplyser, at de ikke har hørt fra efterretningstjenesten.

Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, kalder det "helt naturligt", at PET holder øje med iranerne på danske universiteter.

Han ser samtidig Danmarks tilgang som "mere pragmatisk" end den norske, da PET ikke kriminaliserer alle iranere.

/ritzau/