PET: Sociale medier er afgørende for al-Qaeda

Kommunikation på sociale medier som Twitter, Facebook og YouTube er helt afgørende for al-Qaedas fortsatte eksistens, konkluderer en analyseenhed under Politiets Efterretningstjeneste.

Vurderingen er onsdag blevet fremlagt i straffesagen mod en 54-årig mand, der anklages for at sprede propaganda for blandt andet al-Qaeda.

Sam Mansour har ivrigt formidlet militante budskaber fra sin åbne profil på Facebook, mener anklagemyndigheden.

Til at hjælpe sig har Københavns Politi indhentet en håndfuld erklæringer fra Center for Terroranalyse under PET. Og onsdag afhøres en analytiker fra enheden i Retten på Frederiksberg.

- Det er CTA's vurdering, at profilering på sociale medier er altafgørende for, at al-Qaeda overlever på sigt, siger han, der er cand.mag. i arabisk og mellemøstlige samfundsforhold.

Ved undersøgelser af Sam Mansours computere er der fundet en række sorte flag med den muslimske trosbekendelse. Heriblandt flag, som både al-Qaeda og Islamisk Stat anvender.

Den 54-årige har ifølge anklagemyndigheden blandt andet mangfoldiggjort tre bøger af den omstridte radikale præst Abu Qatada, som de britiske myndigheder sidste år sendte til Jordan.

Bøgerne er gjort tilgængelige på en hjemmeside, som angiveligt er fyldt med materiale fra al-Qaeda. Hjemmesidens navn er "Talerstolen for Guds Enhed og Hellig Krig."

Her kan man høre lydoptagelser med Osama bin Laden, og i det hele taget er det en platform, hvorfra militant islamistisk ideologi markedsføres, mener CTA.

Besøgende kan for eksempel studere litteratur om selvmordsoperationer.

Mansour nægter sig skyldig i anklagen om terror-propaganda. Men anklagemyndigheden kræver ham idømt fængsel i mindst fire år, ligesom han skal frakendes sit danske statsborgerskab og udvises.

I 2007 blev han fundet skyldig i præcis samme forbrydelse. Dengang var medierne kassettebånd og cd'er, men han er fulgt med tiden og bruger i stedet de sociale medier, mener anklagemyndigheden.

Dommen ventes i begyndelsen af december.

/ritzau/

 

Dagens Gossip