Philae komet-landing er historisk

Der var et historisk vingesus over jublen i kontrolrummet hos Det Europæiske Rumfartsagentur ESA i Darmstadt, da man sent onsdag eftermiddag modtog de første signaler fra landingsfartøjet Philae.

Signalet bekræftede, at det 220 kilo tunge fartøj fra rumsoden Rosetta var landet på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

Det er første gang nogensinde, at det er lykkedes at lande på en komet. Kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko befinder sig 511 millioner kilometer væk, og ifølge ESA's beregninger har det taget signalet 28 minutter at rejse fra kometen til Jorden.

Landingsfartøjet indeholder blandt andet et laboratorium, hvorfra man vil forsøge at tage prøver fra kometen.

Philae tog af sted fra rumsonden Rosetta klokken 10:04 onsdag formiddag. Næsten øjeblikkeligt efter landingen på kometen begyndte Philae at sende data tilbage til Rosetta og tilbage til Jorden. Der forventes billeder fra landingsfartøjet omkring klokken 18:00 onsdag aften.

Philae er nu fortøjret til kometen med harpuner, der er blevet skudt ind i kometen, og landingsfartøjets motorer er derfor slukket.

Hos det europæiske rumagentur er jubelen nærmest overstadig.

- Vi er de første til at gøre dette. Den bedrift vil stå for evigt, siger Jean Jacques Dordain, der er direktør for ESA ifølge the Guardians netavis.

Forskerne håber, at Philae vil sende data tilbage til Jorden, der kan afsløre, hvordan planeter og liv skabes i universet. Det er muligt, fordi kometen indeholder nedfrosset materiale fra solsystemets dannelse som en tidskapsel.

Rejsen har taget 10 år, fem måneder og fire dage og har kostet tæt på 1,4 milliarder euro - svarende til 8,36 milliarder kroner.

- Vi er klar til at gøre science fiction til videnskab, siger Tobias Reiter, der er direktør for ESA's bemandede missioner, til nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip