Pia Olsen Dyhr bliver ny SF-formand

Tidligere transportminister Pia Olsen Dyhr er valgt som ny formand for SF uden modkandidater.

Det oplyser SF i en pressemeddelelse.

- Ved fristen for opstilling til posten som formand for SF var der indkommet én kandidat - nemlig Pia Olsen Dyhr. Det betyder, at hun er valgt som ny formand uden afstemning, fremgår det af pressemeddelelsen.

Pia Olsen Dyhr overtager formandsposten efter Annette Vilhelmsen, som for to uger siden trak SF ud af regeringen og meddelte sin afgang som partiformand.

Det skete efter et dramatisk forløb, hvor både partiets landsledelse og folketingsgruppe var splittet om opbakningen til salget af en ejerandel i Dong til amerikanske Goldman Sachs.

Det er første gang i SF's historie, at en ny formand udpeges uden et kampvalg.

Egentlig havde den i offentligheden ukendte Peter Andersen fra Vejle meldt sig på banen som modkandidat, men han måtte onsdag aften kaste håndklædet i ringen og opgive at finde de nødvendige 100 stillere blandt SF's medlemmer.

Og torsdag klokken 10 - ved tidsfristens udløb - stod det klart, at der ikke var andre kandidater til formandsposten.

Pia Olsen Dyhr holder et pressemøde torsdag eftermiddag, men på Twitter takker hun for tilliden.

- Tak til SF's medlemmer. Nu skal vi have genrejst SF sammen!, lyder den første offentlige udmelding fra den nye SF-formand.

42-årige Pia Olsen Dyhr forsøgte allerede i 2005 at blive formand for SF. Men dengang blev hun slået af Villy Søvndal, som efterfølgende førte SF i regering for første gang.

Pia Olsen Dyhr er tidligere formand for SF Ungdom, og i 2007 blev hun for første gang valgt til Folketinget.

I regeringsperioden har Pia Olsen Dyhr været først handels- og investeringsminister og dernæst transportminister. Og hun har hele vejen igennem støttet op om partiledelsens linje, som ellers har været mødt af protester i baglandet og i folketingsgruppen.

Nu bliver det Pia Olsen Dyhrs opgave at samle det splittede parti. Den første store opgave for den nye SF-formand bliver partiets ekstraordinære landsmøde om to uger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip