Pia Olsen Dyhr: Udskudt folkeafstemning er fornuftig

Sidste gang statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holdt åbningstale i Folketinget, havde SF seks ministerposter - herunder posterne som udenrigs, skatte- og socialminister.

Alt det var fortid, da Helle Thorning-Schmidt tirsdag gik på talerstolen for at holde den sidste åbningstale inden det kommende folketingsvalg.

I talen skød statsministeren endegyldigt en hvid pind efter en folkeafstemning om det danske retsforbehold, der ellers er en del af det nuværende regeringsgrundlag, som SF i sin tid var med til at skrive.

Alligevel mener SF-formand Pia Olsen Dyhr - der i parentes bemærket ikke var partiformand, dengang regeringsgrundlaget blev forfattet - at det giver god mening at afholde folkeafstemningen efter næste valg.

Spørgsmål: Ser du det som et løftebrud, at regeringen ikke tager afstemningen på denne side af valget?

- Det virker som om, at regeringen gerne vil forberede sig godt på det. Jeg ved, at (daværende V-statsminister, red.) Anders Fogh Rasmussen havde gang i samme manøvre i 2007 og 2008, og han skrev i samtlige sine regeringsgrundlag, at han ville afskaffe forbeholdet, siger hun.

- Nu går denne her regering i gang med arbejdet med at forbedrede en afstemning, så man kan levere på det. Det synes jeg, er fornuftigt nok, siger SF-formanden.

Ikke nok med, at SF i årets løb har vinket farvel til regeringskontorene. Inden statsministerens tale mistede SF også sine pladser i Folketingets Præsidium og i det særlige kontroludvalg, der i dyb fortrolighed holder øje med efterretningstjenesternes gøren og laden.

Det skete i en lodtrækning mod Enhedslisten, der på grund af i alt fire udmeldelser fra SF's folketingsgruppe nu er lige så stor som det forhenværende regeringsparti.

Spørgsmål: Pia Olsen Dyhr, I har mistet jeres ministerposter og nu også pladserne i præsidiet og kontroludvalget. Vil du sætte ord på det år, der er gået?

- Det har jo været et voldsomt år for SF, det tror jeg ikke er ikke nogen hemmelighed, siger den forhenværende transportminister.

- Jeg synes, at vi er kommet meget godt igen efter at have været nede omkring spærregrænsen, da vi trådte ud af regeringen. Men vi er på vej tilbage, og nu handler det om at levere en finanslov, hvor vi leverer konkrete resultater, siger Pia Olsen Dyhr og tilføjer:

- Det er en helt "fair and square"-lodtrækning, så jeg ønsker Enhedslisten tillykke.

/ritzau/