Pia Olsen Dyhr: Vi skal bruge militæret mod IS

SF er normalt blandt de mest skeptiske partier, når det gælder brugen af militærmagt. Men på partiets landsmøde i København fastslår SF's formand Pia Olsen Dyhr lørdag, at der ikke er nogen vej uden om at slå ihjel, når Islamisk Stat skal bekæmpes.

Dermed indtager SF-formanden en væsentlig mere kontant holdning over for truslen fra Islamisk Stat og radikal islamisme end dele af partiets bagland, der på landsmødet taler for at fjerne referencer til "Islamisk Stat" fra partiets landsmødeudtalelse.

Man bør ikke pege fingre af radikale islamister, når der også foregår radikalisering i eksempelvis højreorienterede miljøer i Danmark, mener blandt andre SF's lokalafdelinger i Albertslund og Hjørring.

Pia Olsen Dyhr lægger dog ikke fingrene imellem i sin tale til landsmødet:

- Flere steder i verden er ekstremt voldelige og fascistiske bevægelser på fremmarch. Islamisk Stat i Syrien og Irak. Boko Haram i Nigeria. Og al-Shabaab i Somalia.

- Alle grupper som bekæmper demokrati, frihed og menneskerettigheder. Som brutalt myrder civile, skærer halsen over på fanger og fordriver lokalbefolkningen for at nå deres mål, siger Pia Olsen Dyhr.

Danmark skal hjælpe de mennesker, som flygter fra bevægelsernes vold og terror - men det er ikke nok:

- Uden militær hjælp til dem, der kæmper mod ISIL (et andet navn for Islamisk Stat, red.) på jorden, ville deres fremmarch have været endnu voldsommere.

- Derfor støtter SF indsatsen med F-16 fly i Nordirak, så vi kan være med til at slå ISIL tilbage og beskytte blandt andet kurderne, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun advarer samtidig partifællerne mod, at lukke øjnene for truslen i Danmark:

- Vi ved, at der bor og lever mennesker i Danmark, som sympatiserer og identificerer sig med disse brutale grupper og ideologier. Det skal vi tage alvorligt. Det skal vi handle på.

- Den enkelte terrorhandling er for disse mennesker en taktisk manøvre, der i deres perverterede verdensopfattelse skal vinde flere almindelige, ikke mindst unge, muslimer for sagen, siger SF-formanden.

Hun mener, at det er SF's opgave at italesætte problemet og dermed sørge for, at der bliver sat et skarpt skel mellem de radikaliserede islamister og almindelige muslimer.

- Det er en del af konceptet, at terrorhandlingen skal skabe skel og frygt. Og opildne til konflikt mellem den muslimske del af befolkningen og resten af befolkningen. Den udfordring er reel. Også i Danmark, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip