Pige og 24-årig mand forbliver fængslet i terrorsag

admin

425 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

I mere end fire måneder har en 16-årig pige og en 24-årig mand været fængslet i den såkaldte Kundbysag om formodede terrorplaner mod to skoler. Og sådan skal det blive ved med at være.

Det har dommer Anette Rahr Codam onsdag bestemt efter et tre timer langt retsmøde ved Retten i Holbæk. Retsmødet varede længere end planlagt.

- Det har været en meget lang forhandling, fordi parterne har været enige om, at det var et godt tidspunkt til at gøre status i sagen, fortæller Anette Rahr Codam.

Den 16-årige piges mor, søster og svigerinde var mødt op til onsdagens retsmøde. De måtte dog vente længe uden for retslokalet, mens den 24-årige mands sag var for. Den del af retsmødet, som vedrørte ham, varede over to timer.

Ifølge anklagemyndigheden har pigen haft planer om at udføre bombeangreb mod den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle.

Hun har blandt andet studeret bombemanualer og forsøgt at fremstille "Satans Mor". Det er et andet navn for det meget ustabile sprængstof TATP.

Anklagemyndigheden mener, at den 24-årige mand har bistået pigen i hendes planer. Derfor er han sigtet for at medvirke i planlægningen.

Pigen blev anholdt i januar, og dagen efter meldte den 24-årige sig selv til politiet.

Sagen har siden begyndelsen kørt for lukkede døre. Dermed har offentligheden været afskåret fra kendskab til detaljer om de oplysninger, som politiet og anklagemyndigheden har i sagen.

Pigen valgte at acceptere forlængelsen af sin varetægtsfængsling, som på grund af hendes alder skal foregå på en sikret institution frem for i et arresthus.

Den 24-årige vil derimod ikke godtage rettens afgørelse. Han har kæret afgørelsen om fængsling til Østre Landsret.

Dommer Anette Rahr Codam oplyser desuden, at den 24-åriges advokat, Henrik Garlik, vil bede landsretten om at afholde et retsmøde til drøftelse af spørgsmålet. Normalt vil det foregå på skriftlig basis.

De sigtede skal efter byretsafgørelsen torsdag sidde fængslet frem til 22. juni, hvor retten igen skal tage stilling til sagen, hvis anklagemyndigheden ønsker at opretholde fængslingen.

/ritzau/